Koje su prednosti i nedostaci ispijanja kahve?
Preko 18.000 studija istraživala su prednosti i nedostatke koje kahva nosi. Na sreću ljubitelja ovog pića, u zadnje vrijeme sve je više istraživanja koja kazuju da je ispijanje kahve dobro ukoliko se ima granica. Teško je odrediti dnevnu idealnu dozu izraženu u šoljicama, ali prema stručnjacima iznosi dvije do četiri, što je i prosječna pojava kako u BiH, tako i svijetu.
Kahva pozitivno utječe na rad i percepciju mozga, podstičući ga i pospješujući brzinu obrade podataka, odnosno samo procesuiranje. Studija su pokazala da ovaj napitak djeluje i na smanjenje rizika od dijabetesa, jer kofein u jednoj mjeri stimulira rad ćelija koje proizvode inzulin, te tako regulira normalan nivo šećera u krvi.
Ako ne i najvažnija pozitivna karakteristika kahve jeste da smanjuje rizik od udara, moždanih i srčanih. Naravno, sve ako se pridržavamo umjerenih doza…
Opširnije na portalu Novog vremena:
Prednosti i nedostaci ispijanja kahve