Islamske teme

U zatvoru se zavjetovao da će sagraditi džamiju i Allah mu je uslišao dovu

Piše: dr. Ratib el-Nabulsi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prije nekoliko godina bio sam pozvan u Alžir i tom prilikom sam, između ostalog, održao hutbu u drugoj po veličini džamiji u Africi.

Primio me je i dočekao čovjek koji je sagradio tu džamiju, koji mi je, prije nego sam održao hutbu, rekao: ”Ja sam bio u zatvoru u vrijeme francuske okupacije Alžira i doživio sam i vidio razne vrste mučenja. Vidio sam svojim očima kako su okupatori nekim islamskim učenjacima odsjekli jezike. Tada sam se zavjetovao Allahu da ću, ako me oslobodi i ako izađem zatvora, sagraditi najveću džamiju.”

Zamislite, on je u zatvoru i mogućnost da bude ubijen od strane francuskih zločinaca je bila mnogo veća nego da ostane živ i da bude pušten iz zatvora, ali i pored toga, on upućuje dovu Allahu i zavjetuje se da će sagraditi džamiju ako izađe živ iz zatvora. I Allah je uslišao njegovu dovu i ispunio njegov zahtjev. On je izašao iz zatvora i sagradio je veliku džamiju koja nosi njegovo ime, džamija ”Abdul-Kadir el-Džezairi”.

Dakle, onaj ko je sagradio ovu džamiju bio je izložen najgorim oblicima mučenja, ali nije očajavao i nije rekao: ”Gotovo je, ja sam svoj život završio, sutra ću biti ubijen!”

Ne, već je rekao: ”Gospodaru moj, ako izađem iz zatvora, sagradit ću njaveću džamiju!”

Stoga, ne očajavaj, ne budi pesimista, ne budi malodušan i nikad ne reci: ”Svi putevi su zatvoreni, nema izlaza, gotovo je, ovo je kraj!”

Umjesto toga, pouzdaj se u Svemoćnog Allaha, traži od Njega pomoć i olakšanje, i vidjet ćeš da će ti Allah uslišati dovu i dati izlaz odakle se i ne nadaš.(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button