Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Književnici današnjice o rahmetli Aliji Izetbegoviću

Književnici današnjice o rahmetli Aliji Izetbegoviću

Redakcija portala Akos.ba pokrenula je ciklus publikovanja odabranih citata iz djela Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine. Pored citata iz njegovih djela povremeno ćemo prenositi i mišljenja drugih istaknutih pojedinaca o rahmetli Aliji Izetbegoviću.

 

TVRTKO KULENOVIĆ: ”Alija Izetbegović je bio čovjek koji je o stvarima ovog svijeta znao mnogo više nego što treba i pristaje praktičnom političaru: uvjeren sam da znatan dio zamjerki koje su mu upućivane proističu iz zavisti, iz osjećaja nelagodnosti pred takvim likom vodećeg političara. Pravio je greške, kao i svi političari; pravio ih je u vremenu u kojem i najmanja greška stostruko odjekuje: tako ga zapalo. Ali nije bio samo političar: bio je savjetnik svom narodu, učitelj, pravnik, liječnik, mislilac, pisac i iznad svega čitalac knjiga-osobina najteže oprostiva od onih koji samo novine čitaju.”

ABDULAH SIDRAN: ”Primio nas, književnike, jednu višenacionalnu skrojenu delegaciju, na razgovor, kao predsjednik Predsjedništva BiH. U sasvim ležernoj atmosferi, jedan od pisaca odluči da ”zaoštri”, te s puno prijekora postavi pitanje o ‘našoj’ popustljivosti prema Hrvatskoj, Franji Tuđmanu, i njihovoj ‘bosanskoj politici’. Predsjednik se osmjehnu, pa uzvrati protupitanjem: ”Sjećate li se vi one lijepe Kranjčevićeve pjesme o nekoj sirotici, prostitutki?”… Šute pisci, niko da se sjeti, a on, nakon jedne pauzice, nastavi: ”Ima u toj pjesmi stih: IMALA BI OBRAZ, KAD NE BI IMALA TRBUHA!… Razgovarao sam kasnije, sa svojim prijateljima piscima, i saglasili smo se u ovome: Ko je prema Aliji indiferentan, nakon susreta s njim, postaje simpatizer. Ko je bio simpatizer, postaje navijač. Ako je već bio navijač -postaje fanatik.”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za Akos.ba priredila: Elma Fetić-Čehajić 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top