Književni kutak

Knjiga “Moja Bosna i Hercegovina” – novo buđenje bosanskog duha

Organizacioni i programski odbor projekta „Bosna i Hercegovina – mogućnosti i perspektive razvoja“ i izdavačka kuća Dobra knjiga d.o.o. iz Sarajeva najavili su štampanje i objavljivanje knjige „Moja Bosna i Hercegovina“, autora prof. dr. Mesuda Sabitovića.
Taj izdavački poduhvat na oko 500 strana tretira raznovrsna pitanja sadašnjosti i budućnosti BiH. Ona su pokrenuta i raspravljena na 18 međunarodnih naučno-stručnih okruglih stolova na kojima je učestvovalo oko 1.700 intelektualaca. Prvi je održan ratne 1994. godine i bio posvećen afirmaciji bosanskog duha čemu je autor tada dao vlastiti doprinos, a u knjizi poseban naglasak. Za ovo posljednje uporište ima u činjenici da se dvadesetak godina nakon tog skupa čini da je ponegdje taj duh sklonjen pod ćilim.

Za dr. Mesuda Sabitovića, prema napisanom u predgovoru ove knjige negiranje bosanskog duha (što se i u današnje vrijeme nerijetko čini) jednako je negiranju države BiH. Kroz paradigmu dvostrukog putovanja Bosne u Evropu i Evrope u Bosnu on u knjizi tu ideju čitaocima približava od trernutka kada je bosanski duh prestao biti tabu tema i postao naša svakodnevica. Pri tom je uvjeren da će probuđeni duh sve više jačati ideju Bosne bez čega je teško ostvariti demokratsku, sekularnu državu Bosnu i Hercegovinu. Samo takva država može trasirati ravnopravnost svih građana i naroda, put jednakosti ljudskih sloboda, nacionalne ravnopravnosti i – što je u BiH postala dugogodišnja tradicija – jačati bratstvo Bosanaca i Hercegovaca.

Knjiga svjedoči i o tome da je Bosna širok okvir u kojem se mogu naći svi: lijevi i desni, vjernici i ateisti, agnostici, nacionalisti i Bosanci Evropljani. Bosna je istovremeno ulica ovijetljena bosanskim duhom u kojoj se šire horizonti progresa i time u nadolazećim vremenima sužava mogućnost skretanja.

Recenzenti knjige su prof. dr. Hasan Muratović, akademik prof. dr. Ljubomir Berberović, ambasador prof. Jakob Finci i javni djelatnik prof. Zijad Ljevaković.

Štampanje knjige izdavač je najavio na nekoliko adresa značajnih državnih i federalnih institucija, političkih subjekata. Prve reakcije pokazuju da se njena pojava u javnosti očekuje sa primjetnim interesovanjem.

Piše: H. Arifagić

Indikator.ba

Povezani članci

Back to top button