Književni kutak

Knjiga kao poklon: Zašto su knjige najbolji poklon?

Šta izabrati kao poklon voljenoj osobi?

 Ako želite dobar poklon za ženu, muškarca, prijateljicu ili rođaka pogledajte zašto su poklon knjige dobra ideja. Pomoći ćemo vam u izboru koju knjigu pokloniti.

Knjige su finansijski pristupačne

Imate predviđen budžet za kupovinu poklona, ili barem okvirnu granicu potrošnje. Nažalost, vrlo često taj budžet nije dovoljan za, npr. omiljeni parfem koji ste planirali da poklonite. Vaša sreća je da živimo u vremenu kada su nam knjige, i to neke od najboljih ikad napisanih, dostupne za relativno male pare.

Što je još bolje, cijena knjiga nema apsolutno nikakve veze sa kvalitetom. Primjetit ćete da je autobiografija neke glumice nekoliko puta skuplja od bilo kojeg Tosltojevog ili Remarkovog romana.

Svaka knjiga je jedinstvena

Vama draga osoba već ima barem tri novčanika, ali koristi uglavnom svoj omiljeni. Kakve su šanse da ćete pogoditi sa kupovinom takvog poklona, i to do te mjere da će neko odbaciti svoju omiljenu stvar? Jako male. Satovi, novčanici ili privjsesci su tipični pokloni koji se odložu na stranu dok ne zatrebaju.

Ne dozvolite da vas vaši dragi odlažu na stranu. A sada uporedite tu situaciju sa kupovinom knjige kao poklona. Ako neko ima, mnogo knjiga na policama, to znači da je vjerovatno u pitanju iskusni čitalac. Neuporedivo više ćete nju ili njega obradovati sa novom knjigom nego bilo kojim drugim poklonom.

Posvete na knjigama i poruke na koricama knjiga su trajne

Poslali ste razglednicu sa putovanja? Divan gest. Probudit ćete emocije kada se, jednom godišnje, iz kutije budu evocirale uspomene, zajedno sa svim ostalim čestitkama i razgednicama skupljenim tokom života.

Sa druge strane, posvete na knjigama za su sjajna ideja. Možete napisati izreke o ljubavi ili mudre izreke o životu. Prijateljski citati su također dobra ideja. Kupite dobru knjigu za poklon, jednu od onih koje se uvijek iznova čitaju, i probudut ćete prijatno osjećanje drage osobe svaki put kada uzme knjigu (računajući i kada briše police), na kojoj se nalaze naljepši o ljubavi ili mudre misli i izreke.

Pokazujete zainteresovanost poklanjanjem knjige

Pozvani ste na odbranu diplomskog rada. Potrebno je da kupite neki poklon, ali osobu ne poznajete dovoljno dobro. Mnogi u takvim slučajevima poklanju cvijeće ako se radi o ženskoj osobi ili neki uobičajni rekvizit, ako se radi o muškoj osobi. Nije loš izbor, ali postoji mogućnost da poklonom uvrijedite ili omalovažite osobu. Ne želite uvrijediti nekoga ko vas je pozvao na svečanu priliku a da vas jedva poznaje.

Radije pokušajte nešto ovako. Pretpostavimo da je diplomski rad na ekonomskom fakultetu, a tema vezana za poduzetništvo. Vi dolazite sa biografijom Steve Jobsa i pokazujete, između ostalog da niste došli samo reda radi, a potrošili ste manje ili približno isto novca na poklon.

Knjige su prilalagodive za pojedinca

Da li je neka slika lijepa ili ne? Da li je bilo šta lijepo i drugome samo zato što se vama sviđa? To jeste, i uvijek će biti, stvar ukusa. Zbog toga se, konkretno za slike, najčešće kaže da su nezahvalni pokloni. Poklanjanjem knjige, možete izbjeći tu situaciju.

Ako poznajete osobu kojoj birate poklon, znate njeno ili njegovo područje interesovanja bilo kroz profesiju ili hobi. Obratite pažnju i čime se neko oduđevljava ili impresionira. Uvijek postoji nešto na osnovu čega možete prepoznati šta je nekome interesantno. Šta god to bilo, uvijek ćete naći adekvatnu knjigu za to, bilo da se radi o samurajskim vještinama, pčelarstvu, kulinarstvu ili savjetima za egzotično kućno cvijeće.

Knjige su vizuelno privlačne

Vrlo malo stanova ili kuća postoji a da nemaju police, najčešće u dnevnom boravku. Knjige i police su kao med i čaj, ćevapi i luk, Del Boy i Rodney, kokice i film – jednostavno par. U salonima namještaja ćete primjetiti da na izložbenim policama postoje kartonske imitacije knjiga.

Dakle u ovom slučaju su ukras u domu. Vaše je samo da nađete odgovarajuću boju korica, posebno ako je u pitanju osoba koja nije vična čitanju.

Knjige se sporo troše

Kada nekome kupite cvijeće, to isto cvijeće neće biti tu duže od sedam dana ako je u pitnjau buket ili, uz izuzetke, nekoliko mjeseci ako je u pitanju saksijsko cvijeće. Obično nije odgovarala svjetlost ili toplota. Ako želite da poklonite nešto fizički trajno u suštinski bekrajno, poklonite dobru knjigu sa tvrdim koricama.

Ako ste još uvijek skeptični, pogledajte zašto poznate ličnosti smatraju su knjige sjajan poklon:

„Knjige su sjajan poklon zato što mogu otkriti skrivene tajne“  Dan Brown

„Knjige su sjajan poklon zato što mogu proširiti vaše vidike dok vi nastavljate kuhati“ Emeril Lagasse

„Knjige su sjajan poklon zato što u njima postoje cijeli svjetovi, a mnogo je jeftinije nekom kupiti knjigu nego li cijeli svijet“ Neil Gaiman

„Knjige su sjajan poklon zato što (ne) dolaze u nekoj određenoj veličini, tako da se ne možete osramotiti na način da promašite nečiju mjeru“  Valerie Bertinelli

„Knjige su sjajan poklon zato što u loša vremena mogu čitaocu pružiti nadu“ Glenn Beck

„Knjige su sjajan poklon zato što su svakome omiljene stvari“ Julie Andrews

„Knjige su sjajan poklon zato što su nešto što volite, a možete dijeliti“ John Lithgow

„Knjige su sjajan poklon zato što ih ne morate uključiti u struju” Alec Baldwin

Kada trebate biti oprezni kod biranja knjige?

Iako je, kao što ste vidjeli, knjiga vjerovatno najbolji poklon, postoje određene situacije kojih trebate biti svjesni. Trebali bi biti naročito oprezni o ove dvije situacije:

1 Ne poznajete osobu dovoljno dobro

Kada birate knjigu u ovoj situaciji, savjetujemo vam da ne kupujete knjige koje su previše lične. Ne bi željeli pokloniti Komunistički manifest poznaniku čiji je otac član radikalne desnice zar ne? Možda malo radikalan primjer ali shvatate poentu. Najbolji izbor bi bio nešto manje kontraverzno i ne pretjerano emocionalno. Možda najprije znanstvena ili autobiografska tematika.

2 Uzimate poklon strastvenom čitaocu

Eh sad vam trebaju preporuke i trud. Prije svega, ostavite otvorenu opciju za zamjenu knjige u bilo kojem bookstore ili neki poklon bon, budući da postoje realne šanse da je čitaoc to što ste kupili već pročitao ili posjeduje. Nemojte se zavaravati ako to nije nikad spominjao, vjerovatno je odlučio da to ne želi čitati. U našem svijetu knjiga, najviše nedostaje vremena da pročitamo sve što želimo.

Zaključak

Kupovanje poklona zaista može biti prava muka. Naveo sam očigledne razloge zašto su knjige univerzalan poklon. Također ste vidjeli da čak i tu treba biti oprezan u nekim situacijama.

Kada kupujete knjigu na poklon informišite se, kako o ukusu osobe kojoj poklanjate, tako i o samoj knjizi. Nemojte zanemarivati ni uvez ili izdanje knjige. Neki vole i knjige na stranom jeziku ili preferiraju određenog izdavača.

Meni lično knjige nisu samo dobar nego apsolutno najbolji poklon. Isto tako sam primjetio da su većini slučajeva reakcije ljudi kojima sam darovao knjige bile “toplije” nego kada sam poklanjao novčanik, suvenir ili nešto slično.

O mnogo toga treba misliti prilikom kupovine knjige. Ipak, činjenica je da knjigu možete kupiti svima u gotovo svakoj situaciji. Naravno iskustva su različita. U kojim situacijama vi mislite da je knjiga idealan poklon? Kada ste pogriješili? Koje knjige su najbolje prošle kao poklon? Napišite nam i preporuke za posvetu.

Prilagođeno sa: abcknjiga.com

Povezani članci

Back to top button