Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Kladioničarski lobi: HDZ nastavlja sa blokadom izmjena Zakona o igrama na sreću

Kladioničarski lobi: HDZ nastavlja sa blokadom izmjena Zakona o igrama na sreću

Redovna 10. sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je počela uz sat zakašnjenja. Prije nego je usvojen dnevni red zatraženo je da se pojedine tačke skinu s dnevnog reda.

Mladen Bošković (HDZ), dopredsjedvajući Zastupničkog doma, je zatražio ispred Kluba HDZ-a da se skine druga tačka dnevnog reda – Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koju je prelodžio po hitnom postupku Ramiz Meša, zastupnik Kluba SDA.

-Mišljenje Vlade FBiH je negativno za Mešin prijedlog. U razgovoru sa Jelkom Milićević, ministricom finansija, obavješteni smo da će u petak na sjednici Vlade biti izmjene i dopune Zakon o igrama na sreću. Stav Kluba HDZ-a BiH/HNS je da ovaj Prijedlog ne bi trebao biti predmet današnje rasprave iz više razloga. Jedan od njih je da će se Vlada FBiH izjašnjavati o sličnom dokumentu u petak, a do tada se ništa posebno ne može destiti – rekao je Bošković.

Nakon ovih prijedloga Klub SBB-a je zatražio pauzu. Međutim, tačka je ipak ostala na dnevnom redu sa 27 glasova za, 16 suzdržanih i 34 protiv skidanja te tačke s dnevnog reda. O Prijedlogu se neće izjašnjavati po hitnom postupku, kako je ranije planirano.

Predsjednik Kluba poslanika predvođenih HDZ-om BiH Jozo Bagarić izjavio je da u skladu sa Poslovnikom Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću ne može biti predmet dnevnog reda za današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

To je zaključio ovaj Klub tokom pauze, koja je zakazana nakon što većinom glasova nije prihvaćen prijedlog da se predložene zakonske izmjene povuku s dnevnog reda.

– Ova tačka može se samo vratiti u nacrt – kazao je Bagarić.

Predlagač zakona, poslanik Kluba SDA Ramiz Meša, predložio je razmatranje zakona po hitnoj proceduri, što je ranije odbio Predstavnički dom.

Nakon toga, poslanici su iznijeli različita tumačenja Poslovnika, te je predsjedavajući doma Edin Mušić ponovo zakazao pauzu od 30 minuta kako bi članovi Kolegija doma donijeli zaključak u vezi ove tačke dnevnog reda.

Također, prilikom utvrđivanja dnevnog reda i Klub poslanika SBB-a zatražio je pauzu, na kojoj je odlučeno da će podržati povlačenje predloženih izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

– Zamjenica premijera Federacije BiH Jelka Milićević informirala nas je da će Vlada na sjednici u petak utvrditi izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, a uvažavajući okolnost da u Vladi pored pet ministara iz HDZ-a BiH, četiri iz SBB-a ima osam ministara iz SDA Klub SBB-a daje punu podršku Vladi i u tom smislu podržavamo zahtjev HDZ-a o povlačenju tačke – kazao je predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović.

Sa 27 glasova „za“ 16 suzdržanih i 34 protiv nije prihvaćen prijedlog Kluba poslanika predvođenih HDZ-om BiH da se s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH povuče Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Zukić: U petak rasprava na sjednici Vlade FBiH

U petak na sjednici Vlade FBiH, prema tvrdanjama Amira Zukića, zastupnika Kluba SDA, moglo bi se raspravljati i o prijedlozima o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o igrama na sreću. Amir Zukić i Omer Šakljo, zastupnici Kluba SDA, predlažu da se u paketu izvrše izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o igrama na sreću. Zukić je dodao da, ako se ne bude Vlada u petak izjašnjavala o njihovim prijedlozima, zasigurno će ovaj dom na narednoj sjednici to učiniti.
Zukić i Škaljo, između ostalog, predlažu da se igre na sreću oporezuju u mjestima gdje se vrši uplata, a ne gdje je registrovana kladionica.

– U prošloj godini su kladionice po osnovu dobitaka do 100 KM isplatile iznos do 444, 2 miliona KM, što znači da je Federacija propustila da naplati 44, 4 miliona KM poreza – istakao je Zukić, koji traži da se oporezuju i dobici do 100 KM.

(Dž. S. – K./Faktor.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top