U Fokusu

Kakvog bračnog druga ti želiš?

Svjedoci smo da se kod nas na ulici javno pokazuje blud, pa javno vidimo djevojka i mladić idu ruka pod ruku, javno se grle, ljube, rade besramne stvari. O težim slučajevima da ne pišemo, i ovo je sasvim dovoljan znak za alarm. Jasno je i zašto sve to ti mladići i djevojke rade, možda nisu imali nikoga da ih posavjetuje i da im kaže da je to djelo Allahu mrsko, da je On to zabranio. Dokaz za to stoji i u Njegovoj knjizi:

"… i koji ne bludniče – a ko to radi, iskusit će kaznu, patnja će mu na onom svijetu udvostručena biti i vječno će u njoj ponižen ostati." (Al-Furqan, 68.-69.)

Pa zar osobe koje su imale nedozvoljene veze, koje su pristupale haramu prije braka, imaju hrabrosti stupiti u brak s takvom osobom? Zar ne mogu da se strpe neko vrijeme i da se upoznavaju u okviru Božijih propisa, zar moraju na sebe srdžbu Božiju prizivati? Posebno napominjem za žene, vi morate biti svjesne da ste slabe i krhke, popustljive prema muškarcima, zar im od stida smijete dozvoljavati da vas dodiruju oni koji vam nisu dozvoljeni? Zar očekujete sreću i uspjeh u braku, na ovom svijetu, zar se ne bojite Allaha na Sudnjem danu, kada On bude sudio, a On najpravednije sudi. Ovo ne pišem da se neko prepadne, nego ne bi li ko pouku izvukao, ne bi li se ko pokajao, jer vremena ima, dok ovo čitaš, živa si, pred tobom je prilika da se pokajaš i da od sutra kreneš novim putem – putem halala.

Nemoj da te zavarava ljubav koju "osjećaš" prema toj osobi, to je ljubav prema šejtanu, to je ljubav prema dunjaluku prokletom. To je ljubav prema strastima, ti tome robuješ i tebi se to čini lijepo, jer šejtan sve što je loše učini lijepim i on kada vidi da si ti dovoljno zagrizla, on je tobom zadovoljan. Jer, ti si njegov rob. Ti ženo sutra moraš biti majka, moraš izvesti još jednu generaciju i moraš znati cijeniti sebe. Nikada, ali NIKADA ne uzimaj sebi za muža osobu s čijom vjerom nisi zadovoljna, zar se ne bojiš kada budeš stajala pred Allahom da će osoba koju si izabrala za muža biti protiv tebe? Pa i tvoji organi će govoriti protiv tebe, majka protiv svoga djeteta, pa što si sebi neprijatelj, što uzimaš za bračnog druga nekoga ko te ne cijeni, nekoga ko neće predvoditi namaz tebi i tvojoj djeci? Nekoga ko neće u duhu islama odgojiti tvoju djecu?

Što ne uzmeš za muža sebi nekoga ko će ti petkom za ručkom pričati šta je čuo na hutbi, ko će te pozivati na dobrovoljni post, na noćni namaz, ko će te pozivati na dobro djelo, na djelo s kojim ćeš se približiti Allahu, na djelo, koje kada ga vidiš u svojoj knjizi ćeš biti presretna, i bit će ti krivo što još više tih dobara nisi uradila. Pa zar možeš i pojmiti da uzmeš sebi za bračnog druga nekoga ko će te udaljiti od Allaha, ko te neće pozivati na dobro? Pa ženo, jesi ti svjesna, da je muž osoba s kojom ćeš provoditi najviše vremena, hej, pa ti s njim liježeš, budiš se, od njega poprimaš navike, običaje, nesvjesno postaješ kao on, srodiš se s tom osobom, postanete kao jedno, pa je li idalje želiš da poprimaš osobine osobe koja je daleko do Allaha?

Znaš da te ne cijeni, jer ti prilazi na nehalal način, ti sutra u braku nećeš osjetiti slast, niti ćeš znati uživati u onome što je Allah propisao da je za brak dozvoljeno. Možda mu i dosadiš, pa on krene dalje da traži i da "uživa", da malo promijeni, pa šta fali, on je svakako daleko od Istine, nemoj to sebi dozvoliti, nauči sebe cijeniti! Nemoj misliti da nećeš naći sebi nekoga ko je hairli i s kim ćeš uspjeti na oba svijeta, ako ostaviš tog svog potencijalnog muža, to te bona samo šejtan zavarava, naći ćeš, već neko ko ti je halal te čeka, samo je do tebe, do tvog pokajanja i do tvoje odluke da li ćeš idalje nastaviti putem harama, nemorala, ili ćeš se okrenuti na put Božijeg zadovoljstva. Imaš 30, 32 godine, strah te da je to tvoja jedina prilika za udaju, strah te da voz za tebe već odavno prošao i ako te taj ne oženi, da neće niko. Hoće bona, pa to su besmislene misli, koje ti šejtan prokleti servira. Pa pokušaj se makar odvojiti od tog svog „budućeg“ neko vrijeme, pokušaj s nekim imati komunikaciju na halal način, bez dodirivanja i s nekim ko jedva čeka da te oženi, s nekim kada ga vidiš odmah te podsjeti na Allaha, s nekim ko te ujutro budi na sabah, s nekim ko ti kaže da mu je brak samo sredstvo, a Džennet jedini cilj.

Opet, nije sve tako sivo, ako ti baš bona uistinu voliš tog svog, pa pozovi ga da se oboje pokajete, da oboje padnete Allahu suznih očiju na sedždu, da krenete u novi život, da ne okrenete novi list, nego da pišete novu knjigu. Predloži mu da imate halal „vezu“, pa ako pristane, on te voli, a ako ne pristane, znaš šta ti je činiti. Ali ženska glavo, ti bona nemaš vremena pozivati i moliti nekoga da radi tebe i radi ovog pisma koje će ti možda ostati u glavi ili neće, da zbog toga neko uđe u vjeru i postane bolji čovjek. Ja se nadam da ćeš makar ti shvatiti i izvući pouku, a šta ćemo s njim? Pa jesi mu predložila halal „vezu“, bez grijeha, i prije toga pokajanje? Jesi? I šta? NEĆE? Pa ne mora bona, nećeš ga moliti. Ti ionako nemaš vremena, čovjek je svakako na gubitku, sjeti se sure Asr: "Tako mi vremena ! Zaista je svaki čovjek na gubitku osim onih koji vjeruju i čine dobra djela i koji preporučuju Istinu i koji preporučuju strpljivost."

Pa neka ti to bude vodilja, dunjaluk je od danas do sutra, dovoljno si robovala šejtanu, i ovo ću ti reći: Ženo bona, ljepotice, lutko moja fina, gledaj da se udaš za čovjeka koji je bolji u vjeri od tebe, čovjeka zbog kojeg će tvoj iman rasti iz dana u dan, a ne za nekoga, s kim ćeš iz dana u dan biti sve dalje i dalje od vjere. Pazi, bona, da te šejtan ne zavede! I za kraj ne zaboravi:

"Ali onima koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova rđava djela u dobra pretvoriti, a Allah prašta i samilostan je, a onaj ko se bude pokajao i dobra djela činio, on se, uistinu, Allahu iskreno vratio." (Al-Furqan, 70.-71.)

Piše: M.M.

Akos.bA
 

Povezani članci

Back to top button