U Fokusu

Ne pati samog sebe više bezveze!

Svi osjete da u ramazanu ima nešto, nekako je čovjek rasterećeniji, ljepše se osjeća. Onaj koji klanja, pojača, onaj što pije, prestaje piti. Neko posti, neko sebe ubjeđuje da ne može. Neko broji rekate i klanja "turbo teravije" – a neko uživa u ljepoti riječi Božije. Kad sve prođe, neko tuguje, a neko se raduje. Al’ svejedno Allahova milost obuhvata sve.

Onda dođe bajram i neko se napije. "Došlo je i mojih 11 mjeseci" – našali se. Možda je klanjao i bajram namaz. Možda je. A možda okasnio je, pa onako na ulici, ispred džamije, čučnuo. Bez sedžde, da ne isprlja odijelo, onako malo, nageo se. Možda je. On nije shvatio život. Sigurno nije. Njegov zivot je bez svrhe i on sretan biti ne može.

Naleti mu kakvo "dobro" pa on tu i tamo zavara se. Na trenutak obraduje se. Sve misli da je na pragu sreće. A kad preko praga pređe u provaliju strovali se. I tako iznova se digne, i svaki put nada se. Od nadanja više umoran je. U dubini duše hoće da pukne. A tek njegova smrt je kraj njegove tužne priče.

A onaj drugi Allahu pokoran je. On klanja beš vakat i drugom pomaže. Na licu mu vidiš tragove sreće. On stalno nasmijan je. Njegova duša vesela je. Njegov život ispunjen je. A njegova smrt je tek početak njegove priče.

On ne sudi ovom prvom, on ga žali i razumije. Jer on je možda nekad bio taj, dok mu se Allah smilovao nije. On ga neumorno zove: "Nije to burazeru, tamo negdje, za tamo neke. Ova sreća je tu i svakom dostupna je. A ova vjera ponosna je. Ona čeka mene i tebe!" – on ga zove, a ovaj ne čuje.

On ga opet zove: "Hajje ale salah" – na namaz da dođe.
"Hajje alel felah" – Tvoj uspjeh i sreća u namazu je.
"Allahu ekber. Allah je najveći. Veći od svakog problema i brige. Veći od svakog straha i ljepši od svake ljepote. On te voli i razumije. On je tu kad niko nije.
"La illahe illellah" nema boga osim Njega, Njemu zato predaj se! Tvoja sreća kod Njega je. Tvoj život u Njegovoj ruci je. NE PATI SAMOG SEBE VIŠE BEZVEZE! A sve s prvim namazom počinje! Probaj, ustraj, uvjerićeš se! Nešto lijepo desiće se. Nešto što se riječima opisati ne može!!!

Na ovaj Bajram vam želim svima da osjetite u potpunosti ljepotu islama. Bajram serif mubarek olsun, a ovo prosljedite! 

Piše: A. Djulbey

Akos.bA

 

Povezani članci

Back to top button