Zanimljivosti

Braća Karahasanović već 50 godina bude postače

Više od 70 godina u brčanskoj Mjesnoj zajednici Šatorovići postoje bubnjari koji tradicionalno svakog ramazana idu kroz selo i bude postače na sehur.

Nekada davno, punih 25 godina, to su bili rahmetli Rasim i Husein Arifović. Hodajući tamnim sokacima, jedan je nosio fenjer, a drugi svojim brzim i jakim udarcima u bubanj budio je narod na sehur. Pred kraj sehura i oni bi se pred nekom kućom zaustavili i objedovali, a onda zajedno s domaćinom otišli na sabah-namaz.

Udarci bubnja u ramazanu u mjestu Šatorovići nisu utihnuli ni dan-danas. Iako prilično stari, braća Ibrahim i Mehmed Karahasanović, koji ovaj posao rade već punih 50 godina, svoje komšije svako jutro bude na sehur.

Kako se mjesto Šatorovići s godinama proširilo na 450 domaćinstava, oni sada idu odvojeno, svako kroz svoju mahalu, te nakratko zastajući pred svakom kućom, udaraju u bubanju dok se ne upale svjetla u kućama, odnosno dok se ne uvjere da se komšija zaista probudio.

Najsvečaniji i najveseliji zvuci bubnjara ipak su na dan Bajrama, kada ovi ljudi, koje zdravlje polako izdaje, svečano odjeveni zajedno krenu u obilazak sela.

Nakratko se zaustave pred svakom kućom, a domaćin ili domaćica, osim novcem, košuljom, peškirom, pa i slatkom i šerbetom, nagrađuje njihov trud.

Imajući u vidu njihove zrele godine, rukovodstvo MZ Šatorović, već priprema "drugu postavu", koja se uz njih polako uvježbava, kako ovaj tradicionalni običaj Bošnjaka ne bi otišao u zaborav.  

Avaz

Povezani članci