Kako začinjena hrana utiče na naše zdravlje
Volite li da jedete ljute stvari? Što ako biste se mogli osjećati još bolje svaki put kada se najedete začinjene hrane, znajući da je ona ustvari dobra za vaše zdravlje? Iznenađujuće, istraživanja su pokazala da začinjena hrana može promijeniti naš mozak i povećati naše ukupno zdravlje sa visokom koncentracijom ukusa.
Začinjena hrana jača veze između moždanih ćelija
Crvena paprika sadrži spoj koji je poznat kao apigenin, a koji ojačava veze između moždanih ćelija. Druga istraživanja su pokazala da apigenin može biti snažan faktor u očuvanju ključnih funkcija mozga, kao što je pamćenje i učenje. To, zauzvrat, može pružiti zaštitu od poremećaja poput Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, te nekih mentalnih poremećaja poput shizofrenije.
Začinjena hrana zapravo čini da se osjećate vitalnije
Ogromna studija koja je uključila pola miliona Kineza, a koju su sproveli istraživači sa Harvarda, ukazuje na to da začinjena hrana može pomoći da se osjećate vitalnije. Naime, ljudi koji jedu čili paprike nekoliko puta sedmično su smanjili rizik od iznenadne smrti za 14% u bilo kojem razdoblju u usporedbi s onima koji su komzumirali manje začinjenu hranu. Zašto? Smatra se da kapsaicin, spoj koji se nalazi u paprikama, blagotvorno djeluje na metabolizam i direktno smanjuje rizik od nastanka niza bolesti, uključujući i rak.
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić