Islamske temeU Fokusu

Kako se nijeti i klanja noćni namaz, te da li se nakon njega uči tespih?

Pitanje:Selam!
Htio bih Vas pitati način klanjanja Salatul-lejl, u noći Kadr, čitao sam u knjigama i slušao hodžu kako drži ders o tome ali ima par stvari za koje nisam siguran, kao npr. čuo sam da se predaje selam poslije svaka dva rekata, sad me zanima da li na tom sjedenju poslije svaka dva rekata se uči Ettehijjatu salavati i dova, ili samo etehijatu (ja sam do sad po ovom prvom)? I zanima me da li se nakon predaje selama, kad se ustane, zanijeti ponovo, ili samo se dignu ruke sa izgovaranje riječi „Allahu ekber“? I da li se nakon klanjanja određenog broja rekata Salatul-lejla uči dova kao i u ostalih namaza (namaska dova) i da li se uči tespih?

Odgovor:
Esselamu alejkum!

Kada je riječ o noćnom namazu općenito, u noći Kadr i drugim noćima (nema bitne razlike), preferira se klanjanje po dva rekata, tj. predaja selama nakon dva rekata. Ali, namaz je ispravan i ako se selam preda nakon četiri rekata.
Ukoliko se preda nakon dva rekata, jasno je da osim Ettehijjatu treba učiti i salavate kao na kadei-ehiri u svim ostalim namazima. Kada je riječ o nijetu, postupa se kao i kod teravije, jer je i ona jedan vid noćnog namaza, s tim što je vezana za ramazan. Dovoljno je imati na umu koji namaz se klanja.
Uobičajeni tesbih vezan je za farz namaze i ne uči se nakon nafile. Ali ne smeta ako bi neko proučio taj tesbih, kao vid zikra. Kada je riječ o nafili namazu, njegova forma je nešto fleksibilnija u odnosu na farz namaz.

Na pitanje odgovorio: dr. Enes Ljevaković, fetvei-emin i muftija sarajevski

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button