Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Kako se izboriti sa negativnim ljudima?

Kako se izboriti sa negativnim ljudima?

Priznaćete i sami: skoro niko ne voli da sluša negativne ljude, da se druži sa njima i da bude zaražen njihovom negativnom energijom. Kažemo ”SKORO NIKO”, a većina nas ipak ima dodira i sa negativnim ljudima i sa njihovim negativnim pričama koje nas bespotrebno bacaju u depresiju, tugu i čine nas bezvoljnim i neraspoloženim.

Nemamo snage da se odupremo onima koji vole da lažu, tračaju, kleveću druge i koji nipodaštavaju ljudska dobra koja se oko nas svakodnevno čine.

Negativni ljude razmišljaju negativno, šire negativne priče i potiču druge da razmišljaju i govore u tom pravcu. Kod njih je sve loše i nepopravljivo. Kod njih niko ne valja. U njihovim očima sve ide nizbrdo.

Međutim, stvarnost je mnogo drugačija. Mnoštvo je dobrih stvari koje se oko nas svakodnevno dešavaju, ali to negativci ne umiju da vide. Naprosto kao da su čipovani da vide samo loše pojave i da govore samo o tome.

Pravi vjernik musliman ne smije biti od onih koji razmišljaju pesimistično i koji šire negativnu energiju i potiču negativne priče u društvu. Svakome se može desiti da ponekada upadne u zamku raznih negativnih priča i sijela putem kojih se tračaju, ogovaraju ili kleveću drugi ljudi, ali pravi vjernik čim shvati da je i sam postao dio tog negativnog društva, treba da se učtivo udalji iz istog ili da svojim autoritetom usmjeri priču u drugom pravcu kako bi se umjesto grijeha činilo i pričalo o dobru.

Dragi prijatelji, izbjegavajte negativnosti svake vrste. Širite pozitivne društvene priče i afirmirajte kazivanja o onima koji čime hvale vrijedne stvari. Govorite, pišite i razmišljajte samo o dobru. O lijepim i pozitivnim životnim stvarima sa kojima je zadovoljan i Onaj koji nas je stvorio.

Budimo svjesni da Gospodar naš, Allah Uzvišeni ne voli ogovaranja, klevete i laži. On nas kroz Svoju časnu knjigu Kur'an uči da govorimo samo lijepe riječi i da dobročinstva jedni drugima činimo, a ne nepravdu  i zulum. A pričati negativno o ljudima koji su odsutni i iznositi njihove mahane postupak je ravan zulumu.

Ne pričajmo o tuđim mahanama već o ljudima iznosimo ono lijepo što imaju pri sebi. Ne budimo negativci.

Na lijep i učtiv način izborimo se protiv negativnih ljudi i negativnosti koje oni sa sobom nose.

Mi budimo pozitivci koji će uvijek i svugdje širiti iskrenu vjeru u Gospodara, i ljude poticati na dobra djela, te afirmirati lijepe i pozitivne stvari, pojave i ljude u našoj užoj i široj društvenoj zajednici.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top