Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Kako se boriti protiv sopstvenih ograničenja

Kako se boriti protiv sopstvenih ograničenja

Mnogi ljudi rasipaju energiju ubjeđujući sebe u sopstvena ograničenja: “Ne mogu to da uradim“, “Ne vrijedi, uvijek sam bio takav“, “Nikada nisam imao pravu vezu“, i hiljade drugih negativnih i samoodbrambenih izjava.
Naši umovi su moćni instrumenti. Kada odlučimo da je nešto van naše moći, veoma je teško probiti prepreku koju smo sami stvorili. Zamislite, na primjer da kažete sebi: “Ja ne umijem da pišem.“ Tražićete primjere da biste dokazali svoj stav. Sjetićete se loših pismenih sastava iz srednje škole, ili kako ste mrzovoljno osjećali posljednji put kada ste sjeli da napišete pismo. Napunit ćete glavu ograničenjima kojih ćete se toliko uplašiti da nećete smjeti ni da probate da pišete. Da biste postali pisac ili bilo šta drugo, prvi korak je da ušutkate vašeg najvećeg kritičara – sebe.
Imao sam takav slučaj sa jednom pacijentkinjom koja mi je rekla: “Nikada nisam imala kvalitetnu vezu. Uvijek ja nešto zabrljam.“ Pošto je bila potpuno sigurna u to, vjerovala je da je u pravu. Kad god bi nekog upoznala, ona bi, a da toga nije ni bila svjesna, izmišljala razlog zbog kojih bi je partner napustio. Ako bi kasnila na sastanak, rekla bi mu: “Ja uvijek kasnim.“ Ako bi počeli da se raspravljaju, rekla bi: “Ja se uvijek svađam“ Prije ili kasnije bi ga ubijedila da nije vrijedna njegove ljubavi. Zatim bi rekla sebi: “Vidiš, to se dogodi svaki put. Jednostavno nikada neću imati kvalitetnu vezu.“
Morala je da nauči kako da zaustavi svoja negativna očekivanja u pogledu razvoja događaja. “Uloviti sebe“ u trenutku negativne autosugestije – ubjeđivanja sebe u sopstvena ograničenja – to je ono što joj je bilo potrebno. Umjesto što je govorila: “Ja uvijek to radim“, trebalo je da govori: “To je smiješno, nikada to ne radim.“ Morala je da shvati da je ubjeđivanje sebe u sopstvena ograničenja bila samo jedna loša navika, koja lahko može biti zamjenjena novom – pozitivnijom navikom. Moja pacijentkinja je danas potpuno drugačija. Kada se sjeti svog ranijeg ponašanja, obično se nasmije.
Naučio sam lekciju: Kada govorim u korist sopstvenih ograničenja, vrlo često se razočaram u sebe. Vjerujem da je isti slučaj i sa vama.

IZVOR: Ne gubite živce zbog malih stvari
AUTOR: Dr. Ričard Karlson
ZA AKOS.BA PRIREDILA: Medina Kanlić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top