Moj vrt

Kako pripremiti vrt za zimu u 6 jednostavnih koraka

Biljke postupno iscrpljuju tlo i zato ga je potrebno njegovati i redovno obogaćivati prirodnim hranjivim tvarima. Upravo je jesen idealno vrijeme za stvaranje takvih, povoljnih uvjeta u vrtu. I ne samo to. Tako ćete očuvati zemlju, zrak i vodu - zdravo okruženje za sva bića.

Zdravo tlo za zdrave biljke

Za rast i razvoj biljaka nisu dovoljni samo voda, zrak i sunce. Potrebne su i mnoge hranjive tvari u tlu. Sastav tla ovisi o porijeklu stijena i sadržaju organske tvari, a količina i raspoloživost hranjiva ovisi o samoj vrsti tla, njegovoj strukturi, prozračnosti, vlazi, kiselosti ili bazičnosti.

Biljne zajednice u prirodi funkcioniraju veoma usklađeno jer tlo gotovo nikada nije prazno.  Hranjive tvari se postupno nadoknađuju prirodnim putem i ondje ne dolazi do iscrpljivanja kao u vrtu.

U šumi je uvijek prisutan gotovo netaknuti pokrivač od organske tvari – lišće, grane i grančice neprekidno padaju na tlo (osobito u jesen), a životinje ugibaju – što je vrijedan biološki materijal koji se taloži i razgrađuje u hranjive tvari. Spomenuta prostirka na tlu ne dopušta zemlji da se pod utjecajem sunca i vjetra isuši. U takvom okruženju mnogobrojne biljke izvrsno uspijevaju bez ikakve ljudske intervencije.

Međutim, u domaćim vrtovima je neophodno mijenjati životne uvjete tla. Kako bi vaše biljke imale dobre uvjete za rast, u vrtu trebate uspostaviti što prirodnije okruženje i ravnotežu.

Otkrijte kako u jesen možete na odgovarajući način pripremiti vaš vrt i osigurati da tlo ostane bogato hranjivim sastojcima.

1. Uređivanje vrta

Osnovni korak u pripremi zemljišta za zimu je uređivanje vrta i čišćenje tla.

U jesen voćkama, grmovima i cvijeću odrežite suhe, bolesne ili oštećene grane, a sve odumrle biljke počupajte. Bolestan biljni materijal najbolje je spaliti kako štetnici i uzročnici bolesti ne bi prezimili i u proljeće napali biljke. Zdrav materijal kompostirajte.

Odrezane dijelove biljaka očistite od korova. Ako ne sadrži sjeme i korijenje kasnije ih možete iskoristiti za malčiranje ili kompostiranje.

2. Kompostiranje

Kompostiranje i prikupljanje organskih tvari možete raditi cijele godine. To je najjednostavniji, najprirodniji i ekološki način zbrinjavanja biljnog otpada. Za kompost možete koristiti:

biljni otpad iz kuhinje
biljni otpad iz vrta
korov (bez korijenja i sjemena)
pokošenu travu
grančice nakon obrezivanja voćaka, grmova i živica
piljevinu
pepeo
papir

Kompostiranje se odvija u komposteru. Možete koristiti plastični komposter ili u vrtu sami napraviti kompostište, kompostne gredice ili humke. Potpuno razgrađeni kompost možete koristiti tijekom cijele godine. U jesen na gredice možete staviti i djelomično razgrađeni kompost koji će se do proljeća posve razgraditi.

3. Prekopavanje tla

Prekopavanje tla je potrebno ako ga ne malčirate. Veoma tvrdo tlo već u jesen trebate duboko prekopati (štihanje) zato što ga kiše i snijeg tokom jeseni i zime dodatno nabijaju. Tvrdo tlo je neprikladno za obradu i pripremu te za sadnju nježnih biljaka. Preko zime tlo nije potrebno usitnjavati – niske temperature i zamrzavanje će ga razrahliti. U proljeće je dovoljno još jednom lagano prekopati tlo te poravnati motikom i grabljicama.

4. Upotreba prirodnih gnojiva i hranjiva

Humus je odgovoran za rahlost i plodnost tla te za obilje raznovrsnih organizama i njihovu aktivnost u tlu. Kako biste osigurali dovoljne količine humusa, redovno trebate dodavati barem djelomično razgrađeni životinjski gnoj i kompost. Za vrt su vrlo korisne i alge, kokosova vlakna, sačma od ricinusa i supstrat preostao od proizvodnje gljiva.

Prema potrebama određenih biljaka, gnojiva možete posipati po čitavim gredicama ili uz pojedinačne biljke. Tlo lagano prekopajte tako da se gnojivo dobro pomiješa sa zemljom, a na kraju sve pokrijete slojem malča.

Pepeo posipajte u tankom sloju, dok se kompost i stajski gnoj obično dodaju u količini 2 do 4 litre na 1 kvadratni metar. Treset je suh i rastresit materijal koji se koristi za poboljšavanje teških tla, kao i onih koja su suviše lužnata. Pepeo, pijesak i vapno su također bogati mineralima te poboljšavaju strukturu teških tla i ublažavaju mu kiselost.

5. Okopavanje biljaka

Okopajte tlo uz biljke koje ćete ubirati u proljeće – gredice kupusnjača, luka, češnjaka, salata, odnosno biljaka koje ostavljate radi sjemena. Na mjestima gdje ste zasadili trajnice poput ruža i grmova prema potrebi kod okopavanja možete staviti i određenu količinu prirodnih gnojiva.

Ako možete, preko svega stavite i sloj malča koji će spriječiti daljnje zbijanje tla. Osjetljivije biljke trebate nagrnuti slojem zemlje i malča kako biste ih zaštitili od hladnoće.

6. Malčiranje ili pokrivanje tla

Malčiranje je postupak nanošenja nerazgrađene organske tvari oko postojećih biljaka ili na prazno tlo. Za malč možete koristiti lišće, sijeno, slamu ili stelju. Stavite ih na prethodno prekopano tlo ili na djelomično razgrađeni organski materijal.

Pri proljetnoj sjetvi ili sadnji malenih biljaka, malč razmaknite i posadite biljke. Kada biljke malo porastu, malč vratite do samih biljaka.

Kod redovnog malčiranja, ispod sloja organskog materijala tlo ostaje rahlo i vlažno cijele godine. Ovaj se materijal postupno razgrađuje i obogaćuje tlo, pa ga je zato uvijek dobro koristiti.

Daljnja njega tla svodi se na povremeno pregledavanje vrta.

Ako je negdje sloj malča suviše tanak i ispod njega proviruje zemlja, tada je potrebno dodati novi sloj.

 

Sve biljke u vašem vrtu imat će velike koristi od jesenske pripreme tla. U proljeće će tlo obilovati hranjivim tvarima te biti prozračno i rahlo.

Čak i velike voćke s dubokim korijenjem bit će vam zahvalne ako oko njih povremeno razrahlite tlo i dodate prirodna gnojiva.

Rezultati jesenske pripreme tla bit će najuočljiviji u proljeće kada će vas vaše biljke nagraditi bujnim i zdravim rastom.( Alternativa za vas)

 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button