Brak i porodicaKnjiževni kutak

Kako i zašto bi trebali poticati svoju djecu da vole čitanje

Niko ne negira činjenicu da će poticanje na čitanje u vašem domu donijeti bezbroj prednosti.

Poticanje vašeg dijeteta na čitanje je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kao roditelj. Neka djeca vole čitati sama od sebe, ali je većini potrebno malo gurkanja prema policama, piše lifehack.org.

Djeci treba knjiga baš kao i odraslim. Oni trebaju nešto što će razvijati njihovu maštu i produbljivati njihovu znatiželju, ljubav prema učenju i želju za igrom. Ponudite im široku lepezu knjiga iz koje oni sami mogu izabrati kako biste im dali najpozitivniji mogući doživljaj. Knjige ih trebaju iznenaditi, a njihova znatiželja bi trebala biti potaknuta čitanjem. Oni trebaju nešto što će ih zamisliti, ali nemojte biti toliko usredotočeni na samo obrazovne knjige i okrenuti leđa zabavnim knjigama. Neka vaše dijete odabere knjige koje želi čitati. Mnoge dječje knjige su zabavne, poticajne i sadrže pozitivne poruke. Knjige koje grade njihove vještine čitanja mogu biti korisne, ali mogu i ubiti ljubav za čitanje koju možda već imaju.

Čitanje je zabavno, i ne bi trebalo biti izazovno svo vrijeme.

Zapamtite, biblioteka je zabavno mjesto za posjetiti. Organizujte sa svojom porodicom redovne izlete u biblioteku i učinite da to bude zabavno i uzbudljivo iskustvo za vašu djecu. Neka vaše dijete bude uzbuđeno zbog činjenice da postoji knjiga o bilo kojoj temi koje se može sjetiti. Ako želi knjigu o oblacima, postoji dosta knjiga koje su dostupne, a obrađuju tu temu. Isto vrijedi i za dinosaure, životinje, insekte, konje, automobile,  i sve ostalo što trenutno drži njihovu pažnju. Kada vaše dijete bude uzbuđeno sa čitanjem knjiga, to će povećati njegove vještine čitanja.

Što se više bude bavio knjigama, više vrijednosti će postaviti ka čitanju i učenju.

Pitajte ih o knjigama koje čitaju, te pokrenite dinamičnu raspravu. Oni će voljeti provoditi vrijeme sa vama, i biće oduševljeni da dijele sve prekrasne stvari koje su pročitali. Pitajte ih da vam pročitaju svoje omiljene dijelove knjige i pokažite entuzijazam za ono što čitaju.

Učenje čitanja počinje mnogo prije nego dijete krene u školu. Ono počinje sa roditeljima koji čitaju svojoj djeci, kupuju im knjige i ulijevaju im ljubav prema čitanju. Ona djeca koja nisu naviknuta na čitanje će biti manje spremna za učenje od druge djece. To će vam se isplatiti i dugoročno i u kratkom roku.

Pismenost počinje kod kuće, a unutar kuće, počinje od vas.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button