Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Kako da pronađete uzrok vašeg stresa na poslu?

Kako da pronađete uzrok vašeg stresa na poslu?

Ne postoji osoba koja radi, a koja se nikada nije suočila sa stresom – bilo da ste direktor, freelancer, radite prvi posao, ili ste već dugo u istoj kompaniji, radni stres je neizbježan.

Ali odakle taj stres potiče i kako da se nosimo sa njim?
Većina vodiča za stres će vam dati neke poznate preporuke i savjete: vježbe, dobro spavati, jesti pravilnu ishranu. To je sve uredu, i trebalo bi da to praktikujete.
Međutim, ja sam više zainteresovan za korijen stresa. Kopati, iščeprkati uzrok, i raditi direktno na njemu, a ne tretirati simptome.

Uzrok stresa

Hajde da pogledamo neke stvari na poslu zbog kojih možda osjećate stres:

• Zahtjevni rokovi
• Naporne kolege ili šef
• Nesigurnost prema svom poslu
• Nesigurnost u tome da li možete uspjeti u projektu
• Konkurencija, radna politika, međuljudski sukobi
• Nemate dovoljno vremena za porodicu ili privatni život

Postoji još mnogo drugih mogućnosti, ali ovo su dobri primjeri uzroka stresa na poslu.

Međutim, u svim ovim primjerima, uzrok je zapravo ista stvar:

Mi smo privrženi tome kako želimo da stvari budu. Imamo ideal o tome kako bi svaka od tih situacija trebala biti, i naše držanje ovog ideala uzrokuje stres.

Uzmimo za primjer nesigurnost u vezi našeg posla. Naravno, ono nije idealno, mi bismo radije stabilan posao o kojem ne moramo brinuti. Dakle, stvarnost ne odgovara našem idealu (stabilan posao) i to nas dovodi do stresa. Ne sviđa nam se sadašnje stanje, a ova neželjena nesigurnost izaziva naš stres.

Isto važi i za svaki od gore navedenih primjera – kada kolega ne ispunjava naš ideal, kada imamo ideal o tome kako bi se trebali zasnivati naši radni odnosi, kada je naš ideal previše različit od stvarnih rokova, budemo pod stresom.
Nažalost, ovo se događa cijeli dan, svaki dan. Naši ideali o stvarnosti konstantno nisu ispunjeni, pa upadamo u stresno stanje. Ono raste. Ono, na kraju, postaje zdravstveni problem.

Dakle, koji je to način na koji se možemo riješiti tih uzroka?

Suočavanje sa uzrokom stresa

Ako je naša vezanost za ideal uzrok našeg stresa, onda možemo jednostavno nemati ideale? Pa, to bi bilo možda dobra stvar, ali nije moguća. Ideali dolaze sami, nepozvani, u naš aktivni život i um koji se stalno njima nada.

Način na koji ćemo se pozabaviti uzrokom stresa je da

1) primjetimo da smo pod stresom ili da smo frustrani,

2) primijetimo našu vezanost za ideal, i

3) ohlabaviti našu vezanost, pronaći ljubav prema stvarnosti sadašnjeg trenutka.

Prvo, morate primijetiti stres. Naučite da posmatrate vaše frustracije ili brigu o nečemu kao putokaze, zastave koje vam govore šta se dešava. Na taj način, stres postaje pozitivna stvar, jer zbog njega znate da se nešto događa.

Dalje, morate primijetiti vašu vezanost za ideal. To znači da morate reći: “Stvari se ne uklapaju u moj ideal i to me čini stresnim – šta je moj ideal?” To je vjerojatno nešto što je više sigurno, stabilno, udobno i pod kontrolom, više nego što vi trenutno doživljavate.
Na kraju, moramo otpustiti našu vezanost za ovo očekivanje ili ideal. Možemo reći, “Ovaj ideal mi ne pomaže. Držati se ove stvari na ovaj način meni zapravo šteti. Ovim otvaram svoje srce za mnogo više mogućnosti.”

To znači da, na primjer, moramo biti otvoreni prema manje idealnim saradnikom, koji nije savršen i koji se i sam bori sa svojim pitanjima.
Popuštanje naše privrženosti idealima će se desiti kada budemo shvatili da život ne mora biti jedan od naših zacrtanih puteva, da možemo biti otvoreni za spontani život. Radi se o učenju i o ljubavi i o nedaćama. Radi se o tome da postanemo radoznali prema životu, prema drugima, umjesto da sudimo životu i drugim ljudima.

Ono šta tvrdim jeste da biti otvoren za mnoge druge mogućnosti, otvara vaše srce prema onome šta život nudi, umjesto onoga što želimo da nam nudi.

Za Akos.ba prveo Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top