Kada je najzdravije piti kahvu? Evo šta kažu stručnjaci
Studija koja je pratila više od 40.000 ljudi gotovo 30 godina i objavljena u časopisu "European Heart Journal" ima odgovor
Mnoga su istraživanja proučavala zdravstvene učinke kahve, bilo dobre ili loše, utječući na mnoge različite procese u našem tijelu. Sada, nova studija poredi učinke ispijanja u različito doba dana kako bi se utvrdilo što je najbolje za srce.
“Dosadašnja istraživanja pokazuju da ispijanje kahve ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i čini se da smanjuje rizik od nekih hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2. S obzirom na učinke koje kofein ima na naše tijelo, htjeli smo vidjeti ima li doba dana u kojem pijete kahvu ikakav utjecaj na zdravlje srca,” kaže dr. Lu Qi, profesorica na Univerzitetu Tulane u New Orleansu, SAD.
Prema radu objavljenom u “European Heart Journal” ljudi koji piju kahvu ujutro imaju manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti i opće smrtnosti u poređenju s onima koji je piju tokom dana.
Studija je uključivala 40.725 odraslih osoba koje su učestvovale u američkom Nacionalnom istraživanju zdravlja i prehrane (NHANES) između 1999. i 2018. U sklopu ove studije sudionici su upitani o svoj hrani i pićima koje su konzumirali barem jedan dan, uključujući i jesu li pili kahvu, koliko i kada. Također je uključivala podskupinu od 1463 osobe koje su zamoljene da ispune detaljan dnevnik hrane i pića cijele sedmice. Istraživači su uspjeli povezati te informacije s podacima o smrtima i uzrocima smrti u razdoblju od devet do deset godina.
Oko 36% ljudi u istraživanju pilo je kahvu ujutro (uglavnom prije podne), 16% ju je pilo tokom dana (ujutro, poslijepodne i navečer), a 48% nije pilo kahvu.
U poređenju s onima koji ne piju kahvu, oni koji piju jutarnju kahvu imali su 16% manju vjerojatnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka i 31% manju vjerovatnoću da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, nije primijećeno smanjenje rizika kod onih koji cjelodnevno piju kahvu u poređenju s onima koji je ne piju.
Oni koji su pili jutarnju kahvu imali su koristi od nižih rizika, bilo da su umjereno pili (dvije do tri šoljice) ili intenzivno pili (više od tri šoljice). Oni koji malo piju (jedna šoljica ili manje) imali su koristi od manjeg smanjenja rizika.
“Ovo je prva studija koja testira vremenske obrasce konzumacije kahve i zdravstvene ishode. Naši nalazi pokazuju da nije važno samo pijete li kahvu ili koliko je pijete, već i doba dana kada pijete kahvu. Obično ne dajemo savjet o vremenu u našim prehrambenim smjernicama, ali možda bismo o tome trebali razmisliti u budućnosti,” rekla je dr. Qi.
Ova studija nam ne govori zašto ispijanje kahve ujutro smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Jedno od mogućih objašnjenja je da ispijanje u popodnevnim ili večernjim satima može poremetiti cirkadijalni ritam i razine hormona poput melatonina. To pak dovodi do promjena kardiovaskularnih faktora rizika poput upale i krvnog tlaka.
Međutim, kako ističe Qi, “potrebne su daljnje studije kako bismo potvrdili naše nalaze u drugim populacijama, a potrebna su nam i klinička ispitivanja kako bismo ispitali potencijalni učinak promjene doba dana kada ljudi piju kahvu”.
akos.ba