Vijesti iz svijeta

Kad nećemo mi hoće Nijemci: U Giessenu u septembru naučna konferencija o ćevapima

Cilj naučne konferencije je, kako navode organizatori, razviti odnose između akademskih disciplina Turskih studija i Južno-istočnih evropskih studija kao i evropske historije

  U Njemačkoj će u septembru ove godine biti održana naučna konferencija na kojoj će brojni ugledni profesori i stručnjaci govoriti o ni manje ni više nego o ćevapima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživački centar njemačkog Univerziteta Giessen od 24. do 26. septembra 2015. godine, u gradu Giessenu, organizuje naučnu konferenciju pod nazivom “Od kebapa do ćevapčića: Hrana u osmanskoj Evropi”.

Cilj naučne konferencije je, kako navode organizatori, razviti odnose između akademskih disciplina Turskih studija i Južno-istočnih evropskih studija kao i evropske historije.

Na konferenciji će se izlagati radovi o opisu i osnovnim značenjima hrane u vrijeme osmanske vladavine u Evropi i utjecaju osmanske kuhinje na evropske zemlje.

Očekuje se da istraživači izlažu radove o načinu pripremanja i konzumiranja hrane u vrijeme osmanskog perioda, ali i utjecaju na konstrukciju društvenih i vjerskih pripadnosti.

Istraživači će se predstaviti sa radovima koji govore o načinu širenju hrane i jela iz jednog mjesta u druga, sa posebnim osvrtom o tome kako je kebab postao ćevapi ili ćevapćići.

Na konferenciji će govoriti naučnici iz mnogih zemalja uključujući Njemačku, Rumuniju, Hrvatsku, Tursku, Švicarsku, Mađarsku, Austriju i Bosnu i Hercegovinu.

Akos.ba

Povezani članci