Ekonomija

Jesu li žene lošiji vozači?

Kako bi doprinijeli rješenju konfuzije u stvar su se umješali naučnici širom svijeta, koji su došli do nekih saznanja, koje predstavljamo u nastavku teksta.

Karakteristike žena vozača i dokazane činjenice o njihovoj vožnji

Žene vozače možemo podjeliti  u dvije skupine. Jedna ima nedovoljna iskustva u vožnji, preveliki strah od potencijalnih sudara ili su jednostavno nesigurne u sebe dok voze. Te žene će priznati, da su muškarci nešto vještiji u oblasti vožnje. Ali druga polovina žena, sa iskustvima i vještinama u vožnji, neće lako predati borbu. Te žene će svakome argumentirati kako smotrenije i bolje voze.

Žene vozači su obično po prirodi mnogo obazrivije i pažljivije od muškaraca. Rijetko će uraditi nešto nepromišljeno za volanom, kao i u svakodnevnom životu. Brzinu vožnje prilagođavaju situaciji na putevima i znatno sporije voze od muškaraca. Rijetko se odluče za preticanje kolone, pogotovo ako nisu sigurne u dobru preglednost ispred vozila. Statistike pokazuju, da žene bolje pamte i slijede pravila i izazivaju mnogo manje saobraćajnih prekršaja u poređenju sa muškaracima, koji su previše samouvjereni dok voze.

Žene najčešće sjedaju za volan kada moraju doći od tačke A do tačke B. Ne uživaju u vožnji kao muškarci, kojima je ta aktivnost vid relaksacije.

Također su nepobitne tri činjenice, kada je parkiranje u pitanju. Žene su preciznije, brže nađu mjesto i pravilnije se parkiraju. O tome priča istraživanje automobilske kompanije „NCP“ koje je dokazalo, da muškarcima treba više vremena za pronalaženje slobodnog parking mesta zato što voze prebrzo.

Žene imaju prednost zbog sporije vožnje i više vremena za posmatranje okruženja tj. boljeg pregleda gdje se nalazi slobodno mjesto. Otkriveno je da 39 % žena svoj automobil parkira ispravno, dok je za muškarce taj procenat znatno niži, samo 28 %. To se dešava zato, što muškarci brže parkiraju, u prosjeku za 16 sekundi, dok žene svoj automobil parkiraju sporije i treba im 21 sekundi. Razlika 5 sekundi obezbjeđuje ženama prednost pravilnijeg parkiranja sa dovoljnim razmakom između ostalih automobila.

Rezultati istog istraživanja su također predstavili slijedeće: prosječan vozač u toku života svoj automobil parkira 1004 puta. Ženama zbog sporijeg parkiranja za to treba 12 dana, a muškarcima samo 9.

Studija provedena od osiguravajuće kompanije „4autoinsurancequote“ je takođe otkrila da su žene bolji vozači od muškaraca. Rezultati su pokazali da je u SAD-u u 2007. godini bilo oko 6,1 milion saobraćajnih nesreća u kojima su učesnici bili muškarci, dok su žene bile učesnice samo u 4,4 miliona nesreća. Muškarci su takođe uzrokovali 80% saobraćajnih nesreća koje su imale fatalan ishod.

 Zaključak

Ako sudimo po predstavljenim rezultatima, žene su bolji vozači od muškaraca. Naravno postoje i druga istraživanja koja tvrde suprotno. Kakvi god rezultati različitih istraživanja bili, vožnja ne bi smjela biti takmičenje, jer je vaša sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju na prvom mjestu.

silux.rs

Povezani članci

Back to top button