Islamske temeU Fokusu

Jeste li spremni za verifikaciju diploma u kaburu

            Zubejr je čovjek koji se čitav svoj život trudio da ostavi što bolji utisak na sebe. Trošio je svoje vrijeme, zdravlje i imetak na sebe svim mogućim načinima na najbolje moguće načine. Od malih nogu, od mekteba pa do velikih nogu do doktorata i najprestižnijih titula. Učio je i dan i noć da bude najbolji student, da se specijalizira na najboljim naukama i doktorira najbolja naučna polja koja će biti najviše cijenjena i plaćena kako bi on sebe i svoju porodicu uzdigao ka samim vrhovima ovog svijeta. Njegova porodica i njegovi roditelji se ponose njegovim nizanim uspjesima. Suze radosnice njegove majke su njegova najveća radost i prestiž. I zaista, iznimna učenost je najveći uspjeh koji bilo koji čovjek može postići. Učenost je mnoge velikane iz prošlosti zabilježila u historiji čovječanstva pa ih i dan danas cijeli svijet spominje, ni po čemu drugom nego po učenosti i genijalnosti.

Međutim, iza svog tog prestiža tu se krije jedna mala diploma, diploma prije svake druge diplome. Kvalifikacijska diploma za uspjeh svih uspjeha. Zubejrova duša je napustila ovaj svijet i priprema se za konačan ispit. Svo njegovo znanje je stavljeno na najteži ispit. Ispit svih ispita. Pred najtežim i najmudrijim ispitanicima kakvo je vrijeme zabilježilo. I Zubejr se prisjeća prvih pitanja koja je naučio iz njegove prve škole. Radostan što je svoj život proveo u nauci i dobroti Zubejr sa nestrpljenjen čeka da na njih odgovori.

  1. Ko je tvoj gospodar?
  2. Koja je tvoja vjera?
  3. Ko je tvoj poslanik?

Mektebska prva lekcija koja na ahiretu daje vrijednost svim drugim lekcijama i potrošenom vremenu. Tačan odgovor Zubejru je donio najbolju ocjenu. Ocjenu svih ocjena. Džennet!

Tekst inspirisan knjigom: Altruista od autora Selima Alagića

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button