Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Jednostavni načini da djecu oplemenite vjerom

Jednostavni načini da djecu oplemenite vjerom

Univerzalna želja svih brižnih roditelja je da svoju djecu “izvedu na pravi put” – da im pruže sve što im je potrebno da bi izrasli u sposobne, samostalne i savjesne individue. Za vjernike, roditeljska misija je oblikovana vrijednostima i idealima vjere, čije održavanje i afirmisanje zna biti vrlo izazovno. Roditelji koji žele da im djeca odrastaju u duhu islama često moraju biti kreativni i promišljeni u svojim naporima. Kako bi doprinijeli fondu dobrih ideja, u prvom dijelu ovog serijala vam donosimo tri načina na koje živote djece možete oplemeniti vjerom:

Povezivanje sa džamijom

Za djecu, džamija je naprosto magično mjesto – akustika je neobična, plafon je visok, tepisi mekani, sve je puno ukrasa, boja i nesvakidašnjih predmeta. Djeca su prirodni istraživači i ako ih dovedete u džamiju očekujte da će htjeti istražiti svaki njen ćošak. Zbog toga posjetite džamiju u periodu kada djeca nesmetano i nesputano mogu da zadovolje svoju radoznalost i koriste džamijski prostor na način na koji oni to žele i koliko dugo žele.

Da bismo se povezali sa nekim prostorom potrebno je da osjetimo da nam je taj prostor pristupačan i da imamo svoje mjesto tu. Većina djece koju se dovede u kratkom periodu namaza je prisiljena da bude tiha i sjedi na jednom mjestu. Da li bismo se mi osjetili dobrodošli negdje gdje smo samo ušutkivani i gdje se od nas očekuje da pasivno sjedimo na mjestu koje nam drugi odrede? Naravno da bi ne bismo imali pozitivne emocije prema takvom mjestu! Učenje adekvatnog ponašanja u toku namaza je bitno, ali još je bitnije omogućiti djeci vrijeme da razviju ljubav prema džamiji i da osjete radost kada ulaze u taj prostor.

Bonus prijedlog: od posjete džamiji možete napraviti pravu malu avanturu ako se zaputite pješice prema udaljenoj džamiji!

Otkrivanje moći dove

Jedan od najboljih životnih alata koji roditelj može dati svom djetetu je dova. Dijete koje je naučeno da dovi će izrasti u odraslu osobu koja shvata da je sve u Allahovim rukama i da sve što mu treba može od Allaha direktno tražiti. Potičite dijete da Allahu dovi za stvari koje su mu bitne. Nestala mačka? Dovite Allahu da je zaštiti i da se bezbijedno vrati kući. Želi da mu rođaci dođu u posjetu? Dovite Allahu da dođu uskoro. Ima visoku temperaturu? Dovite Allahu da bolest brzo prođe. Djeca na taj način usvajaju obrasce i razvijaju refleksne radnje na pojedine situacije. Dova trenira srce da svaki put kad se javi želja ili potreba, prva adresa kojoj se obraća jeste Allah.

Bitno je napomenuti da djecu također treba podučiti da dove nisu magična lista želja koje se ispunjavaju dizanjem ruku prema nebu. Prema hadisu, primljena dova ne znači uvijek da ćemo dobiti ono za što smo dovili, jer je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Nema muslimana koji uputi dovu, kojom se ne traži grijeh niti prekidanje rodbinskih veza, a da mu Allah neće dati jedno od troje: ili će mu uslišati njegovu dovu, ili će mu nagradu za nju ostaviti na ahiretu, ili će od njega otkloniti neko zlo, veliko poput onoga za što moli.”  Dova je odlična prilika da djeci približimo koncept Allahove mudrosti i sveznanja – da nam On daje i uskraćuje stvari radi našeg dobra, što često nije vidljivo na prvu.

Planiranje dobrih djela

Radna etika je visoko na listi prioriteta većine modernih roditeljskih filozofija. Stalno se afirmiše poruka: dijete treba biti naučeno na rad u školi, treba se organizovati za rad, odvajati posebno vrijeme i planirati unaprijed. Međutim, kada su u pitanju dobra djela, ona su često prepuštena slučajnosti ili sudbini – ako se desi prilika ili je neka neizbježna situacija, onda se zabavimo radom za dobro.

Zabavan način da djecu (i sebe) odgajamo da dobra djela shvatimo kao naviku i nešto što namjerno stavljamo u svoj dnevni raspored jeste pravljenje sedmičnih ili dnevnih zadataka. Svaki dan ili odabran dan u sedmici (npr. poslije džume) uzima se jedan zadatak sa spiska. Zatim slijedi dogovor kako taj zadatak sprovesti i planovi za realizaciju. Zanimljive prijedloge za dnevne/sedmične zadatke možete definisati koristeći Albabijeve kartice koje na lijep način ilustruju jednostavna dobra djela koja možete implementirati u svom svakodnevnom životu.

albabi.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top