Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Jednom ulaznicom posjetite tri objekta koja pripadaju Gazijinom vakufu

Jednom ulaznicom posjetite tri objekta koja pripadaju Gazijinom vakufu

Muvekithana koja se nalazi u dvorištu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu odnedavno je postala info centar za turiste i posjetioce

U njoj se mogu dobiti sve važnije informacije o objektima i znamenitostima Gazi Husrev-begova vakufa i kupiti ulaznice za njihov obilazak. U dvorištu džamije postavljeni su i info plakati sa detaljnim podacima o značaju i historiji objekata i ličnosti vezanih za njih.

Posjetitelji mogu obići Gazi Husrev-begovu džamiju, Kuršumli medresu – Muzej Gazi Husrev-beg, Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke, i dobiti informacije o šadrvanu, hanikahu, bezistanu, sahat-kuli itd.

Pojedinačne ulaznice za džamiju i dva muzeja iznose po 3, 00 KM, ali posjetiteljima se priža pogodnost da kupe grupnu ulaznicu koja košta 6, 00 KM i da obiđu tri objekta: Gazi Husrev-begovu džamiju, Muzej Gazi Husrev-beg i Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke.

Gazi Husrev-begova džamija je izgrađena 1530/31. godine i predstavlja najveću džamiju iz Osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini.

Muzej Gazi Husrev-beg posvećen je liku i djelu Gazi Husrev-bega (1480 – 1541), upravitelja Bosne i najvećeg vakifa Sarajeva.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu osnovana je 1537. godine te predstavlja jednu od najstarijih kulturnih institucija u Evropi. Biblioteka posjeduje veoma vrijednu i zanimljivu muzejsku zbirku čiji cilj je da posjetiocu pruže uvid u način života, rada, vjersku praksu, običaje i folklor Bošnjaka koji su živjeli na području BiH.

Kupovinom ove ulaznice posjetitelji obilaze tri spomenuta objekta samostalno onim redom kojim žele ili u dogovoru sa vodičem ako se radi o organiziranim turističkim grupama.

Ulaznice se mogu kupiti u info centru svakim danom od 09:00 do 19:00 sati i u Muzeju Gazi Husrev-beg svakim danom od 09:00 do 20:00 sati.

Kontakt informacije:

Turistički info-centar: 033/ 573-151; [email protected]

Gazi Husrev-begova biblioteka: 033/238-152; [email protected]

 

ghb.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top