Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Izložba “Rukopisi Kur'ana” otvorena u Sarajevu: Među prepisima i primjerak iz 1513. godine

Izložba “Rukopisi Kur'ana” otvorena u Sarajevu: Među prepisima i primjerak iz 1513. godine

U okviru Međunarodnog dana arhiva – Sedmice arhiva, danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvorena izložba “Rukopisi Kur’ana” iz Orijentalne zbirke Historijskog arhiva U okviru Međunarodnog dana arhiva – Sedmice arhiva, danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvorena izložba “Rukopisi Kur’ana” iz Orijentalne zbirke Historijskog arhiva, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni dan arhiva je prvi put obilježen 9. juna 2008. godine, a Historijski arhiv Sarajevo se 2011. godine pridružio svjetskoj arhivskoj zajednici u obilježavanju ovog datuma.

Prema riječima direktora Historijskog arhiva Sarajevo Fuada Ohranovića, obzirom da se Sedmica arhiva ove godine podudarila sa prvom sedmicom ramazana, Historijski arhiv odlučio je izložiti jednu od svojih najvrednijih i najstarijih zbirki.

“U ovoj zbirci nalaze se rukopisi Kur’ana, među kojima je najstariji sa prijelaza iz 14. u 15. stoljeće. Ovdje u biblioteci izloženo je oko 20 primjeraka rukopisa Kur’ana. Najstariji kojem je poznata godina je prepis Kura’ana iz 1513. godine. Posjetioci imaju priliku vidjeti rukopise Kur’ana iz 16, 17, 18. i 19. stoljeća. Radi se o rukopisima koji su pretežno ukrašeni zlatnim motivima, pogotovo prvih nekoliko stranica i zadnje sure u Kur’anu”, rekao je Ohranović.

Dodao je kako se radi o značajnim prepisima Kur’ana, te istakao kako izložba svjedoči o tradiciji pismenosti, tragu kulture koja je na ovim prostorima postojala stoljećima.

Bibliotekar i jedan od organizatora izložbe Haso Popara istakao je da izložba prikazuje vrhunski kaligrafski rad ondašnjih kaligrafa, u periodu od kraja 15. do 20. stoljeća.

“Jedan od tih vrhunskih kaligrafa je Derviš Mustafa Mevlevi. Kada je Evlija Čelebija posjetio Sarajevo 1660. godine boraveći u Mevlevijskoj tekiji na Bentbaši, zapisao je da derviš Mustafa Mevlevi ima prekrasan rukopis. A on je bio umjetnik, muzičar, plesač i kaligraf”, kazao je Popara, te dodao: “Istraživanjem njegove biografije, prošle godine je utvrđeno da se jedan njegov prijepis mushafa iz 1657. godine čuva u biblioteci kralja Abdulaziza u Medini.”

Izložbu je proglasio otvorenom ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, koji je u kraćem obraćanju ukazao na važnost arhivskih primjeraka, kao i održavanja izložbi ovog tipa.

Posjetioci će izložbu “Rukopisi Kur'ana” moći posjetiti narednih 20 dana.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top