Zdravlje

Istraživanja: Konzumacija vitamina E smanjuje rizik pojave katarakte

Kineski naučnici su nizom istraživanja potvrdili da konzumacija namirnica bogatih vitaminom E smanjuje rizik pojave katarakte, odnosno sive mrene koja je najveći uzročnik sljepoće u svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Naučnici na kineskom Univerzitetu u Qingdaou su uradili ukupno 27 istraživanja o vezi između vitamina E i pojave katarakte, a istraživanja su rađena na  blizu 250.000 učesnika.

Istaživanja su pokazala da konzumacija namirnica bogatih vitaminom E, poput soje, graha, košpičastog voća, špinata, brokula, avokada i drugih zelenolisnatih namirnica, smanjuje rizik pojave katarakte kod svih uzrasta za 27 posto.

Jedan od istraživača, profesor pomenutog Univerziteta Yufey Cang je kazao da su istaživanja pokazala da je za prevenciju katarakte potrebno dnevno konzumirati po sedam miligrama vitamina E.

Detaljni rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Public Health Nutrition“.

Akos.ba

Povezani članci