Ekonomija

Upozorenje iz VTK: Staro meso iz EU prazni domaće štale

Na tržište BiH pristižu velike količine rashlađenog mesa lošijeg kvaliteta, koje danima putuje iz inostranstva, a koje završava na policama trgovinskih radnji i prodaje se kao svježe, upozorili su iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH

Oni su naveli da to direktno pogađa primarnu proizvodnju mesa u BiH, ali su i potrošači prevareni, jer kupuju starije meso misleći da je svježe. 

Nemanja Vasić, predsjednik STK BiH, rekao je da nadležna ministarstva u BiH pokušavaju da riješe ovaj problem na način da se to rashlađeno meso na policama deklariše, kako bi potrošači vidjeli da je ono iz Italije, Holandije, Njemačke ili drugih zemalja i da nije domaće. 

– Nije sporno da se uveze zamrznuto meso, jer nema domaćeg, ali je sporno da se uvozi jeftino, rashlađeno meso i da se prodaje kao svježe. Jer se zna da uvoz traje nekoliko dana, a po pravilu svježe meso se u roku od tri dana mora prodati ili povući iz prodaje – rekao je Vasić i dodao da su kupci, praktično, ti koji su prevareni, jer kupuju starije svinjsko meso, koje je došlo iz uvoza po nižoj cijeni. 

Inače, iz STK BiH su iznijeli podatke da je u prošloj godini, u odnosu na 2013, došlo do povećanja izvoza mesa i mesnih prerađevina za 24%, te povećanja uvoza za 8,5%. 

– U 2014. godini ukupan izvoz iznosio je 11.816 tona, a uvoz 60.579 tona. Zemlje u koje su najviše izvoženi meso i mesne prerađevine bile su Srbija, Turska i Crna Gora, a zemlje iz kojih najviše uvozimo meso i mesne prerađevine su Njemačka i Srbija – rekli su iz STK BiH. 

Dodali su i da je u prvom tromjesečju 2015. godine došlo do povećanja izvoza u odnosu na isti period 2014. za skoro 50%. Prema izvorima podataka, potvrdili su da je do povećanja došlo zbog izvoza goveđeg mesa u Tursku, koje se na to težište transportuje vazdušnim saobraćajem. 

Govoreći o stanju na tržištu mesa i mesnih prerađevina, Vasić je rekao da se povećava izvoz junećeg mesa, po ugovoru s Turskom, koji bi mogao biti produžen za još pet godina, što bi donijelo pozitivne efekte. To, kako je rekao, otvara perspektive otvaranja farmi junadi, koje bi proizvodile meso za Tursku sa dosta korektnim cijenama. Kada je u pitanju zamrznuto goveđe meso koje se koristi za preradu, Vasić je rekao da se ono uglavnom uvozi jer nemamo dovoljno razvijen stočni fond.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button