Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > Istanbul – spoj historijskog i modernog, grad na dva kontinenta

Istanbul – spoj historijskog i modernog, grad na dva kontinenta

Jedini grad na dva kontinenta, raskršću Evrope i Azije, mješavina historijskog i modernog, Istanbul je metropola koja ostavlja bez daha bez obzira da li je reč o historiji, pregrštu znamenitosti i aktivnosti ili uživanju u svim mirisima i ukusima koje ovaj najveći grad na Balkanu pruža, piše Anadolu Agency (AA).https://youtu.be/qOPJIvwq7G0

Ekipa AA posjetila je ovaj magični grad u organizaciji avio-kompanije Turkish Airlines iz Beograda.

Do Istanbula se iz glavnog grada Srbije može doći direktnim letom ove avio-kompanije koja svojim putnicima pruža potpuni ugođaj u biznis klasi. Za manje od dva sata, možete pogledati nove filmove ili serije na ekranu koje sadrži svako sjedište, probati turske kulinarske specijalitete, kao uvod u ono što vas čeka u samom gradu.

Turkish Airlines od 1993. godine u Istanbulu na aerodromu Ataturk ima i trening centar za sve pilote i osoblje u avionu. U tom centru se nalazi 24 simulatora u kojima piloti na svakih šest mjeseci moraju da se pripreme za sve uslove leta, jer omogućavaju simulaciju svih vremenskih uslova i prilika.

Novi trening centar obučava 4.000 pilota i više od 10.000 osoblja, koji se osim u simulatorima, pripremaju i za vanredne uslove, pa tako imaju bazen u slučaju sletanja u vodu, uče kako da otvore vrata aviona u vanrednim situacijama, ugase požar i mnoštvo drugih neophodnih stvari.

Nakon obilaska trening centra, imali smo priliku da vidimo i legendarno kulturno nasleđe Pera Palace hotela, poznatog historijskog hotela u Istanbulu, otvorenog davne 1892. godine. U ovom hotelu su boravili Alfred Hitchcock, Ernest Hemingway, a legenda kaže da je baš u njemu Agatha Christie napisala “Ubistvo u Orijent ekspresu”.

Soba 411 u tom hotelu nosi naziv ove spisateljice, dok je posebna i soba 101 u kojoj je boravio i osnivač savremene Republike Turske Mustafa Kemal Ataturk, a koja je sada muzej njegovih ličnih stvari, poput odjela koje je sam dizajnirao, do naslovnice časopisa Time na kojoj se našao kao prvi čovjek iz Turske, koji je osvanuo na toj naslovnoj strani.

U Istanbulu je nemoguće boraviti i ne probati turski čaj, kafu, ali i mnogobrojne turske specijalitete – od začinjenog paradajza, preko turske pide, kebaba, lokalnih sireva sa pistaćima, bademima, raznih pita, kao i turskih slatkiša.

U evropskom djelu grada nalazi se i metro koji datira još od 1875. godine i koji vozi od Taksima do oblasti Karakoy.

Od Karakoya do azijske strane stiže se trajektom koji pruža nestvaran pogled na čitav grad.

U azijskom djelu, može se odmah osjetiti autentičnost grada koja se ogleda u raznovrsnim mirisima začina, mesa, hrane, povrća i voća, velikih pijaca na kojima je moguće kupiti gotovo sve, kao i uživanju u procesu pripreme i serviranju turske kafe uz rahatluk.

U tom djelu nalaze se poslastičarnice koje datiraju iz 1777. godine i prodaju lokume i ostale lokalne slatkiše bez vještačkih šećera, kao i restorančići koji služe različite vrste turskih pica, donera ili kebaba.

Čitav grad odiše nesvakidašnjim šarmom, savršenim spojem modernog i tradicionalnog, gde se na ulici mogu probati đevreci, turski specijaliteti, različito voće, a ono što je zanimljivo je i odnos prema životinjama. Čini se kao da mačke caruju u tom gradu, a restorani imaju nepisano pravilo da i njima i psima daju preostalu hranu

Na istanbulskom Ataturk aerodromu, svi putnici biznis klase avio-kompanije Turkish Airlines mogu iskusiti pogodnosti velikog salona koji se prostire na dva sprata i koji omogućava predah, igranje igrica, golfa, bilijara, gledanje filma u bioskopskoj sali, posjeduje kancelarijski dio sa laptopovima i kompjuterima, a gdje je isto tako moguće probati specijalitete turske, ali i mediteranske kuhinje.

Nakon čitavog boravka tamo, nekako se čini jasnim zašto Istanbul godišnje posjeti više miliona turista, kao i zašto je jedna od omiljenih destinacija kojima se ljudi uvijek vraćaju.

Akso.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top