Ekonomija

Vjetrenjače širom svijeta koriste vjetrogeneratore proizvedene u BiH

Vjetrenjače širom svijeta koriste vjetrogeneratore proizvedene u BiH, tačnije u firmi “Elin Motors” u Živinicama.

Firma godišnje napravi oko 400 proizvoda teških između osam i 11 tona. Svi se transportiraju u matičnu firmu u Austriju koja ih dalje distribuira. Proizvodnja je zahtjevna i u svaki proizvod je ugrađeno oko 3.500 komponenti, a sve rade domaće ruke.

Firma proizvodi vjetrogeneratore različite instalirane snage, pa i one od 8,6 megavata što je najveća snaga koja se trenutno koristi u svijetu za proizvodnju električne struje iz snage vjetra.

“Sto posto smo izvozno orijentirani. Kupce imamo širom svijeta, iz Amerike, Azije, Australije… Svi oni u nekoliko navrata tokom godine dolaze u našu firmu u kontrolu procesa proizvodnje, ocjenjivanje kvaliteta i standarda koje primjenjujemo”, poručio je Eldin Suljkić, menadžer za proizvodnju Elin Motors BiH, izvijestila je N1.

Standardi su usklađeni sa najjačim svjetskim proizvođačima u ovoj branši, tvrde u Elinu Motorsu. Sav materijal dolazi iz inozemstva te firma radi klizavo kolutni asitorini generator, a u povoju je i kavezni.

Serijska proizvodnja zahtijeva identične proizvode sklopljene ljudskom rukom.

“Oko 90 posto posla zavisi isključivo od sposobnosti i vještina ljudi. Na sreću, možemo reći da su naši ljudi vješti i da su spremni da odgovore zahtjevu. U ovisnosti od tipa i vrste proces proizvodnje traje od dvije do tri sedmice”, rekao je Adnan Halilagić, menadžer za upravljanje kvalitetom.

Ova firma nijedan svoj proizvod nije još prodala u BiH. Menadžment kaže da je spreman za saradnju na domaćem tržištu ali i da generatori koji zadovoljavaju sve svjetske standarde nisu poželjni u našoj zemlji.

Budući planovi firme su dovođenje što više kupaca, povećanje obima proizvodnje, nova zapošljavanja, te usklađivanje novih standarda sa postojećim. Jedan od ciljeva je i formiranje dizajnerskog tima koji bi učestvovao u kreiranju novih proizvoda.

Bljesak.info.

Povezani članci

Back to top button