Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Iran preuzima primat na Bliskom istoku: Arapski svijet u fragmentaciji, a Iran stabilan

Iran preuzima primat na Bliskom istoku: Arapski svijet u fragmentaciji, a Iran stabilan

Rouhani (lijevo) je objasnio iranske ciljeve i ključna područja u kojima Iran može sarađivati sa SAD-om i Zapadom [EPA]

Teheran se predstavlja kao alternativna sila, koja će popuniti prazninu u regiji koju potresaju nestabilna situacija i haos.

 

Piše: Fatima Ahmad Alsmadi

Nestabilnost i haos koji haraju arapskim svijetom predstavljaju i prijetnju i šansu za Iran. Nestabilna situacija u Jemenu, Libiji, Siriji i Iraku predstavljaju primjer da Iran može realizirati svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve i postati glavna sila u regiji.

Iran, okružen državama sa značajnom šiitskom manjinom, traži načine da gaji imidž “države zaštitnice” ovih populacija. S vremenom bi mogao postati “centralna država” u ovoj kontroverznoj regiji.

S tim ciljem na umu, Iran potpiruje podjele između sunita i šiita, kreirajući sektaške identitete za različite sukobljene grupe. U Jemenu je to urađeno unutar granice jedne države, gdje je Iran kreirao jasan šiitski identitet za Husije, koji su tokom proteklih nekoliko mjeseci preuzeli kontrolu.

Iran je pokazao zanimanje za poboljšanje odnosa sa Zapadom i SAD-om, pogotovo nakon što je na mjesto predsjednika došao Hassan Rouhani.

Iranska strategija je fokusirana na izgradnju novog političkog modela u regiji, koja se oslanja na iransku “središnju ulogu”, putem koje Iran može koristiti svoju moć i vršiti utjecaj na regionalnom i međunarodnom nivou.

Iran je pokazao zanimanje za poboljšanje odnosa sa Zapadom i SAD-om (posebno u pogledu “borbe protiv terorizma” – kako su ranije radili u Afganistanu), pogotovo nakon što je na mjesto predsjednika došao Hassan Rouhani. Sličnu ulogu Iran želi odigrati i u Iraku.

Periferne države

Ovaj iranski entuzijazam, međutim, ne može se posmatrati izolirano od šire vizije. U ovoj viziji takva saradnja se posmatra kao unapređenje iranskog modela naglašavanja njegove centralne geopolitičke pozicije za šiitski islam, kao i želje za prevlašću u regiji koja obuhvata i sunitske arapske države.

Da bi postao centar prema kome gravitiraju svi na Bliskom istoku, Iran treba ojačati svoju ulogu zaštitnika i hegemona za svoje mnogo slabije i nestabilne arapske susjede. Prema iranskom modelu, ovi susjedi će biti degradirani na status perifernih država.
Da bi to postigao, Iran koristi svoju staru revolucionarnu retoriku i slogane da “svoju vrstu islama” predstavi kao “autentičnu i originalnu”, dok opisuje sunitske arapske države kao države u kojima je zastupljen “američki islam”, koji predstavljaju kao “nelegitimnu vrstu islama”.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Iran preuzima primat na Bliskom istoku

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top