Ekonomija

Investicija od 20 miliona KM: Raspotočje konačno dobija mehanizaciju i 140 radnih mjesta

U završnoj su fazi procedure za nabavku opreme koja će rudarima pogona Raspotočje zeničkog Rudnika mrkog uglja, gdje su prije dvije godine smrtno stradala peterica rudara, osigurati sigurniji rad i humanije uvjete, ali i veću proizvodnju.

U prvoj polovini narednog mjeseca očekuje se potpisivanje ugovora sa isporučiocem mehanizovane širokočelne opreme ukupne vrijednosti 20 miliona maraka, prenosi FTV.

Crne prognoze da, nakon tragedije u kojoj su prije dvije godine poginula peterica rudara, jama Raspotočje neće imati perspektivu, nisu se obistinile. Proteklih mjeseci pripremajući novo otkopno polje gdje će biti instalirano mehanizovano široko čelo, održavala se proizvodnja.

„Planiramo do kraja mjeseca da ćemo postići nekih 12.000 proizvodnju, to je od prilike nivo proizvodnje koji smo imali prije nesreće u ovom polju“, pojašnjava Nurgojaz Bajramali, upravnik pogona Raspotočje ZD RMU Zenica.

Nabavka mehanizovane opreme za jamu Raspotočje vrijedne 20 miliona maraka, osigurana je odlukom Uprave Elektroprivrede o dokapitalizaciji zeničkog rudnika u ukupnom iznosu od 40,3 miliona maraka. Tenderske procedure su konačno finalizirane i početkom narednog mjeseca trebalo bi da bude potpisan ugovor sa odabranim dobavljačem. Rok za isporuku je 12 mjeseci.

„Obzirom da imamo pripremljeno otkopno polje, mi ćemo najvjerovatnije u avgustu mjesecu, da kažemo tako, malo ću i ja realnije planirati, da bi moglo početi otkopavanje sa mehanizovanom podgradom“, tvrdi Merhun Arnaut, tehnički direktor ZD RMU Zenica.

Ova će investicija uz veću sigurnost rudarima u jami Raspotočje, osigurati povećanje i kontinuitet proizvodnje. No, do tada, kao i u prethodne dvije godine, zeničkom Rudniku je potrebna finansijska podrška.

„Elektroprivreda je maksimam dala kad je u pitanju Rudnik Zenica, mi se nadamo da će i u narednom periodu dok mi ne dođemo u fazu da mi, to je ta naredna godina, da mi samo sebi zarađujemo platu“, kategoričan je Mehmed Oruč, predsjednik SS ZD RMU Zenica.

Uz povećanje proizvodnje na oko 30.000 tona uglja mjesečno, sa ugradnjom mehanizovanog širokog čela i nabavkom dodatne opreme za komorno kopanje u pogonu Raspotočje se očekuje i povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih 360 na oko 500 radnika.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button