Ekonomija

Biznis centar Srebrenik počeo s radom: Novi početak za pet mladih preduzetnika

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović, u prisustvu predstavnika Udruženja za razvoj NERDA iz Tuzle, jučer je svečano potpisao ugovore s pet mladih preduzetnika o ustupanju na korištenje savremeno opremljenih poslovnih prostora u zgradi Biznis centra u Srebrenika. U novootvorenom Biznis centru mladim preduzetnicima su na raspologanju adekvatni poslovni prostori s najmodernijom informatičkom opremom i kancelarijskim namještajem.

“Ovo je konkretan potez na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, jer je na ovaj način omogućeno otvaranje pet malih firmi s desetak zaposlenih radnika. Uz otvaranje novih radnih mjesta, implementacijom ovog projekta pruža se šansa mladim ljudima da implementiraju svoje savremene poslovne ideje”, istakao je načelnik Omerović.

Savremeni Biznis centar u Srebreniku otvoren je u sklopu projekta “BESt 4 SMEs – Jačanje poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća u Tuzli i susjednim općinama” . Projekat “BESt 4 SMEs” implementira Udruženje za razvoj “NERDA” iz Tuzle, u saradnji s Gradom Tuzla i općinama Srebrenik i Kalesija te BIT centrom Tuzla. Za realizaciju ovog projekta Evropska unija je osigurala 85 posto potpisivanje ugovora i sredstava u iznosu od 481.761 eur, a preostalih 15 posto sredstava izdvojile su lokalne zajednice uključene u ovaj projekat. Zahvaljujući ovom projektu, općina Srebrenik je renovirala i opremila poslovnu zgradu bivšeg Općinskog suda za prekršaje koja je sada pretvorena u savremeni biznis centar.

Urekonstrukciju zgrade i nabavku savremene opreme uloženo je oko 100.000 KM, a novoformirani Biznis centar, uz adekvatan prostor i savremenu opremu, mladim poduzetnicima pružat će i usluge poslovne podrške s naglaskom na razvoj preduzeća i pojedinaca kroz edukaciju i umrežavanje, sopćeno je iz Općine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button