Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Institut Yunus Emre i TUBSIAD organizovali druženje za 40 djece iz Dječijeg doma Sarajevo

Institut Yunus Emre i TUBSIAD organizovali druženje za 40 djece iz Dječijeg doma Sarajevo

 Četrdesetero djece iz Dječijeg doma u Sarajevu danas je u Institutu “Yunus Emre” odgledalo animirani film ”Evlija Čelebija – Voda života”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu aktivnost je organizovalo Tursko-bosanskohercegovačko udruženje privrednika u Sarajevu, a kako je kazao predsjednik Udruženja Murat Halici današnja aktivnost rezultat je dvomjesečne saradnje s ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amelom Dautbegović.

“Današnja aktivnost je rezultat dvomjesečnog rada, zajedno sa ministricom Dautbegović. Cilj je bio da ugostimo ovu djecu iz Doma, ali im i predstavimo tursku kulturu. Uz tu saradnju imat ćemo aktivnosti s Institutom “Yunus Emre” i konzulatom u vezi sa tim da vidimo šta tačno možemo uraditi kako bismo pomogli nezbrinutoj djeci i starijim osobama. Ovo je novi projekat i cilj je da se ovo proširi na cijelu BiH”, dodao je Halici.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Amela Dautbegović izrazila je zadovoljstvo što je organizovan jedan ovakav program.

“To su djeca bez roditeljskog staranja koja su smještena u domu. Smjestiti nekoga u dom je protiv svih ljudskih prava i mi smo sada zemlja koja je u postupku deinstitucionalizacije koji će dugo trajati. Ovo je jedan od načina inkluzije djece. Imali smo i školu umjetničkog klizanja, idu na skijanje i pokušavamo da ih što više uključimo u rad i druženje sa ostalom djecom”, istakla je Dautbegović.

Naglasila je da bi bilo dobro da ima što više aktivnosti kao što je ova danas kako se ova djeca ne bi osjećala kao da su sama i kako bi bila izjednačena sa ostalom djecom koja imaju sreću da rastu uz oba roditelja.

“U domu ima 92 djece, a radi se o različitim uzrastima, od beba do punoljetnih srednjoškolaca. Aktivnost ovog ministarstva ove godine je da se otvori kuća na pola puta, za djecu preko 18 godina”, poručila je Dautbegović.

Mustafa Yildiz, zamjenik direktora Turskog kulturnog centra Yunus Emre kazao je da su danas ugostili 40 djece iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja.

Prema njegovim riječima, pripremili su i poklone za ovu djecu, ali i najavio da će saradnja s domom biti nastavljena i u budućnosti, u okviru programa za socijalnu politiku.

“Mi toj djeci ne možemo priuštiti toplinu doma ali im možemo pokazati da nisu sami”, poručio je Yildiz.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top