Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske traži od Sabora minutu šutnje za žrtve zločina u Ahmićima

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske traži od Sabora minutu šutnje za žrtve zločina u Ahmićima

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske (YIHR) uputila je otvoreno pismo predsjedniku hrvatskog Sabora Gordanu Jandrokoviću u kojem se traži da se povodom 25. godišnjice zločina pripadnika HVO-a u Ahmićima kod Viteza održi minuta šutnje za 116 ubijenih Bošnjaka.

– Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

16. aprila ove godine obilježava se 25 godina od zločina u Ahmićima. U ovom selu u Bosni i Hercegovini nedaleko od grada Viteza pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) su 1993. godine ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti od kojih su 11 bili djeca.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je šest pripadnika HVO-a za zločine počinjene u Ahmićima: Darija Kordića, Marija Čerkeza, Miroslava Bralu, Antu Furundžiju, Dragu Josipovića i Vladimira Šantića, a Sud Bosne i Hercegovine osudio je još jednu osobu, Paška Ljubičića. Navedeni sudovi osudili su počinitelje za teška kršenja Ženevskih konvencija, zločine protiv čovječnosti te kršenja zakona i običaja ratovanja.

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, ova ubistva predstavljaju jedan od najužasnijih zločina koje su počinile jedinice nad kojima je Republika Hrvatska imala sveukupnu kontrolu. Osim toga, pokolj civila u Ahmićima nije bio izolirani incident, štaviše, bio je sastavni dio sistematskog plana koji je za cilj imao etničko čišćenje bošnjačkog stanovništva iz dijelova Bosne i Hercegovine.

Kao društvo odgovorni smo suočiti se s prošlošću, priznati i osuditi počinjene zločine zbog naših sugrađana kao i zbog građana susjedne Bosne i Hercegovine kako se ove nehumanosti ne bi ponovile i kako nikada ne bi naišle na odobravanje.

Važno je da odamo počast žrtvama, da prepoznamo patnju njihovih porodica te da im pomognemo u potrazi za pravdom, istinom i utjehom. Dužni smo to učiniti jer su tadašnji političari naše države i njihova pogrešna i agresivna politika prema BiH u tom razdoblju pridonijeli počinjenju ovih zločina koji su suprotni čitavom nizu vrijednosti koje se smatraju temeljima čovječanstva.

Mi, mladi ljudi, tražimo od Vas da radite na suočavanju s prošlošću i pridonesete izgradnji društva temeljenog na poštivanju ljudskih prava. S obzirom na to da ste predsjednik najvišeg predstavničkog tijela građana Vaša je dužnost, kao i Vaših kolegica i kolega zastupnika da predstavljate i reafirmirate vrijednosti utemeljene Ustavom Republike Hrvatske.

Slijedom navedenog pozivamo Vas da na sjednici Hrvatskog sabora 18. aprila sa zastupnicima i zastupnicama održite minutu šutnje u sjećanje na žrtve zločina u Ahmićima.

Ovom simboličkom gestom ne može se promijeniti ono što se prije 25 godina dogodilo u Ahmićima, njome se ne može ublažiti bol obiteljima žrtava, ali ona može pomoći da učimo na greškama iz prošlosti te da izgrađujemo saradnju, suživot i pomirenje za bolju budućnost – navodi se u pismu YIHR-a.

nap

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top