Vijesti iz svijeta

INFOGRAFIKA – Etničko čišćenje nad arakanskim muslimanima

Piše: DILDAR BAYKAN

Oko 77 posto muslimana koji su živjeli u Arakanu (Rakhine), u Mijanmaru od 1970-tih godina izbjeglo je u zemlje regije zbog tiranije i sistematičkih pritisaka na njih.

 U zvaničnim dokumentima u Mijanmaru arakanski muslimani koji se smatraju izbjeglicama iz Bangladeša, nazivaju se Bengalcima.

Usvajanjem zakona 1982. godine arakanski muslimani su izgubili svoja prava i ostali ”bez države”. Ujedinjeni narodi ih smatraju ”jednom od najugroženijih nacionalnih manjina”, a bivaju žrtve kako napada tako  i zakonske, ekonomske i socijalne diskriminacije.

U zemlji u kojoj je zvanično priznato 135 etničkih grupa, radikalni nacionalistički Budisti se protive zvaničnom priznavanju arakanskih muslimana.

Sukobi u Arakanu do kojih je 2012. godine došlo između budista i muslmana, privukli su pažnju svijeta. U tim sukobima su stradale na hiljade ljudi, većinom muslimana, a zapaljene su na stotine stambenih i poslovnih objekata, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon napada arakanskih muslimana na pojedine kontrolne tačke u oktobru prošle godine, mijanmarska vojska je protiv njih pokrenula operacije tokom kojih je došlo do primjene nasilja i kršenja ljudskih prava.

– Bijeg iz Mijanmara 

Zbog pritisaka arakanski muslimani već duži niz godina bježe u zemlje regije za koje vjeruju da će im pružiti utočište.

Prema procjenama na osnovu podataka Međunarodne organizacije za migracije i izjava zvaničnika, od 1970-tih do početka 2017. godine oko 1,1 miliona arakanskih muslimana bilo je prisiljeno napustiti svoju teritoriju.

U tom periodu bilo legalnim bilo ilegalnim putem oko 400.000 izbjeglo je u Bangladeš, više od 300.000 u Pakistan, 300.000 u Saudijsku Arabiju, 55.000 u druge zemlje Zaljeva, više od 100.000 u zemlje azijsko-pacifičke regije, prvenstveno Maleziju, te 10.000 u Indiju.

Prema izvještaju Evropske direkcije za zaštitu civila i humanitarnu pomoć pri Evropskoj komisiji početkom 2017. godine u Arakanu je, prema pretpostavkama, živjelo oko 800.000 muslimana.

Prelomna tačka za arakanske muslimane bio je 25. august 2017. godine.

Napadi na punktove na granici u Arakanu bili su povod mijanmarskoj vojsci i budističkim nacionalistima za nasilje.

 Posljednji podaci Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice pokazuju kako je od 25. augusta u Bangladeš je izbjeglo je oko 370.000 arakanskih muslimana, a glasnogovornik Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) Christophe Boulierac izjavio je da  je izbjeglo blizu 400 hiljada arakanskih muslimana, među kojima je 220 hiljada djece.

Ukupan broj arakanskih muslimana koji su izbjegli u Bangladeš dosegao je tako 770.000.

Nakon posljednjih migracija u Bangladeš pretpostavlja se da se 1,5 miliona arakanskih muslimana nalazi u zemljama regije, a oko 430.000 se još uvijek nalazi u Arakanu.

Prema tim podacima, od 1970-tih godina 77 posto od 1,9 miliona arakanskih muslimana napustili su Mijanmar. Podaci pokazuju kako ti muslimani susreću sa etničkim čišćenjem.

 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button