Zanimljivosti

Indonezija: Teško bolesni dječak u devetoj godini postao hafiz Kur’ana!

Fajar Wahyudiono, 11- godišnji dječak iz Indonezije je postao hafiz Kur’ana u dobi od 9 godina, premda pati od spastične cerebralne paralize. Iako nije u stanju da samostalno obavlja mnoge svakodnevne radnje, Kur’an mu je nerazdvojni prijatelj još od dolaska na ovaj svijet. Progovorio je tek s tri godine, a prve riječi koje je izustio su bili kur’anski ajeti. Subhanallah!

Premda nije u stanju da tečno govori, glas jednog teško bolesnog dječaka odiše sigurnošću dok odgovara na pitanja iz Kur’ana. Ovaj neobični 11-godišnji dječak se zove Fajar Abdur-Rahim Wahyudiono. Pitate se po čemu je poseban? On je hafiz Kur’ana, kojeg njegovi fizički nedostaci nisu udaljili od druženja s Allahovom Knjigom. Znate li koja je njegova najveća želja? Da postane imam u Mesdžidu-l-Haramu, u Mekki.

Fajar boluje od spastične cerebralne paralize. Cerebralna paraliza je stanje koje nastaje nakon oštećenja mozga kod novorođenčeta,koje se javlja prije, za vrijeme ili nakon porođaja. Naziv cerebralna paraliza dolazi od latinske riječi cerebrum, što znači mozak. te paraliza što ukazuje na nemogućnost obavljanja normalnih kretnji. Ovo stanje se karakteriše s grupom poremećaja, budući da zahvata centre u mozgu koji su odgovorni za nekoliko pokreta ili složenih radnji.

Na učenje hifza najveći utjecaj su imali dječakovi roditelji, majka Heny Sulistiowati i otac Joko Wahyudiono, koji vjeruju da je Kur’an lijek za sve bolesti, duševne i fizičke. Stoga su sinu dali da se druži s slušanjem Kur’ana odmah nakon dolaska na ovaj svijet, 2.10.2003.

Nakon rođenja, Fajar je prebačen na odjel intenzivne njege, jer je bio težak svega 1,6 kg. Kada bi mu donosili hranu, Heny i Joko bi s sobom donosili i kasete s učenjem Kur’ana koje su sestre puštale njihovom sinu. „Rekla sam sestri da da mom djetetu pusti kasetu, neka sluša učenje Kur’ana. U to vrijeme su u bolnici obično puštane pjesme s muzikom“, kaže Heny.

Slušanje Kur’ana je tako postala redovnom praksom, pa i nakon Fajarovog dolaska kući. Heny i Joko su veoma vodili računa o tome šta njihovo dijete sluša i gleda. Stoga su i odlučili da u kući neće imati TV, niti slušati muziku.

„Dijete mora slušati lijepe i korisne stvari. Iz Kur’ana je sve lijepo, i zato je njegovo učenje najbolja stvar“, kaže Heni.

Fajar je bio poput ostale djece, sve dok nije navršio tri mjeseca. Tada je Heny na svom sinu primijetila nešto čudno: njegov razvoj je bio usporen. Nakon konsultacija s pedijatrom, otkriveno je da Fajar boluje od cerebralne paralize. Doktori su rekli da je ona prouzrokovana preranim porođajem, te se pojedini dijelovi dječakovog mozga nisu u potpunosti razvili.

Uporedo s fizikalnom terapijom, majka i otac su nastavili da s praksom da njihovo dijete sluša Kur’an. Kada je Fajar imao tri godine, majka mu je kupila interaktivni CD s učenjem Kur’ana. Tako je dječak naučio arapska slova. Progovorio je tek s tri godine, a prve riječi koje je izustio su bili kur’anski ajeti. Subhanallah!

Do svoje četvrte godine, dječak je naučio skoro čitav Kur’an napamet. Tada je počeo da od majke zahtijeva da mu pronađe nove ajete. Heny nije hafiza, te je stoga sinu pronašla učiteljicu. „Nakon šest mjeseci, učiteljica nam je rekla da je Fajar naučio napamet 80-90% Kur’ana, ali ne po redoslijedu“, kaže Hani.

Na putu učenja hifza dva puta je mijenjao učitelje, da bi u decembru 2012. godine u dobi od 9 godina Fajar i zvanično postao hafiz Kur’ana. Štaviše, redovno druženje s Kur’anom je poboljšalo i dječakovo fizičko stanje. Kada je imao tri godine, otkriveno je da dječakov mozak pati od iznenadnih napada. Nova testiranja su pokazala da su ti napadi u potpunosti izliječeni. Fajar je nekada patio i od hidrocefalusa, patološkog stanja usljed kojeg dječiji mozak otekne zbog nakupljanja pretjerane količine tečnosti. Magnetna rezonanca je pokazala da je Fajar ozdravio i od ovog oboljenja.

Danas Fajar s roditeljima živi u naselju Karanganyar, otok Java (Indonezija). Redovno pohađa javnu školu, dok se njegove motoričke i kognitivne vještine neprekidno poboljšavaju. „Ovo je čudo Kur’ana, on budi uspavane moždane ćelije. Elhamdulillah, moj sin je okusio blagloslov Kur’ana“, kaže Heny.

 

Za Sebil.eu preveo i obradio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button