U Fokusu

Iftarski meni: Vegedor zapečena piletina

Sastojci:

Pileći odkošteni karabatak 800g

Maslinovo ulje 1dl

Vegedor 3 kašikice

Bijeli biber 1 kašikica

Brašno 100g

Povrtni temeljac 3 dl

Polumasni sir 100g

Maslac 1 kašika

Pureća šunka 100g

Peršunov list 2 kašike

Riža 300g

Priprema:

Pileći odkošteni karabatak marinirati sa uljem, bijelim biberom i  Vegedor začinom. Odkošteni karabatak  uvaljati u brašno i popržiti sa obje strane na maslinovom ulju. Popržene batake složiti u pleh za pečenje i peći na 200 stepeni oko 30 minuta. U  tavu gdje su se pržili bataci dodati povrtni temeljac i ukuhavati da se zgusne. Po potrebi dodati malo maslaca i gustina pa preliti preko bataka. Sir i pureću šunku isjeći na tanko , poredati preko bataka i zapeći u rerni na 250 stepeni oko 10 minuta.

Rižu skuhati na bijelo u slanoj vodi i servirati kao podlogu pripremljenim batacima. Po želji dekorisati sa listovima svježeg peršuna.

Akos.ba

Povezani članci