Iftarski meni: Vegedor zapečena piletina
Sastojci:
Pileći odkošteni karabatak 800g
Maslinovo ulje 1dl
Vegedor 3 kašikice
Bijeli biber 1 kašikica
Brašno 100g
Povrtni temeljac 3 dl
Polumasni sir 100g
Maslac 1 kašika
Pureća šunka 100g
Peršunov list 2 kašike
Riža 300g
Priprema:
Pileći odkošteni karabatak marinirati sa uljem, bijelim biberom i Vegedor začinom. Odkošteni karabatak uvaljati u brašno i popržiti sa obje strane na maslinovom ulju. Popržene batake složiti u pleh za pečenje i peći na 200 stepeni oko 30 minuta. U tavu gdje su se pržili bataci dodati povrtni temeljac i ukuhavati da se zgusne. Po potrebi dodati malo maslaca i gustina pa preliti preko bataka. Sir i pureću šunku isjeći na tanko , poredati preko bataka i zapeći u rerni na 250 stepeni oko 10 minuta.
Rižu skuhati na bijelo u slanoj vodi i servirati kao podlogu pripremljenim batacima. Po želji dekorisati sa listovima svježeg peršuna.
Akos.ba