Islamske teme

Pet način kako da džamije učinimo gostoprimljivijim mjestom za djecu tokom ramazana

Željela bi se izvinuti svim majkama koje dolaze u džamiju, zato što sam ih prije kad nisam bila majka često puta osuđivala misleći u sebi tokom namaza “Nikad ne bi dopustila mome djetetu da tako trčkara unaokolo.” Kasnije sam dobila dvoje djece i rijetko kad odlazim u džamiju jer se bojim osude s jedne strane, a s druge strane jer onda moram da jednim okom pazim jednogodišnjaka, a drugim okom živahnog trogodišnjaka.

Pa šta bi onda džamije mogle da učine kako bi postale više prijateljski orijentirane prema majkama, jer one su dio našega društva i zajednice. Poslanik, a.s., je podsticao djecu da dolaze u džamije i bio je vrlo opušten i raspoložen u dječijem društvu. Kako onda da današnja mlada majka nosi sa smrtnim pogledima starijih nena i bude osramoćena jer njeno dijete plače i traži da idu?

Poslanik, a.s., kaže: “Kada stanem na namaz, naumim da ga oduljim, a onda čujem plač dijeteta, pa skratim namaz da njegova majka ne bi zapala u probleme.” (Buharija)

Tu je također i prekrasna priča o Muhammedu, a.s., koja govori da bi se duže zadržavao na sedždi i klanjao kada bi mu se dijete popelo na leđa.
Evo nekoliko načina na koje džamije mogu postati više prijateljski orijentirane prema majkama:

– Imati dadilju. Ima masa srednjoškolaca i studenata koji dolaze u džamiju, a koji bi željeli zaraditi kakav honorar, pa bi i s te strane bilo lijepo da ih zaposlimo tokom nekih okupljanja u džamiji ili teravija.

– Imati sestricu ili neku mirnu sobu za odmor bilo bi super i neka vrsta komocije za majke.
– imati različite aktivnosti za djecu. Većina aktivnosti tokom ramazana predviđena je za odrasle osobe ili tinejdžere. Ali trebaju da postoje i aktivnosti za djecu. Moj prijatelj i ja smo pokrenili Dječiji ramazanski klub u našoj lokalnoj džamiji, što je privuklo masu ljudi da dođu i vide šta je. Tako će im ramazan uvijek biti zanimljiv i poseban, pa će ga isčekivati kao neki praznik.

– Osmijeh i igranje sa djecom. Ugledaš dijete kako hoda u prostoru gdje se klanja, baca igračkice na pod, a zatim razbacuje te igračke stvarajući tako još veći nered. Majka je nazad i ništa od toga ne vidi. Ili vidite dijete kako trga stranice iz Kur’ana i galami. Šta ćeš raditi? Neću se sada baviti roditeljstvom i sankcijama, ali ako ste primjetili dijete koje očigledno želi da privuče pažnju, pa dajte mu je. Smaknite dijete na stranu i ispričajte mu neku šalu ili nešto smiješno tako da njegova majka može klanjati sunnet. Ponudi se da čuvaš dijete 15-ak minuta, tako da njegova majka može u miru otići u kupaonici da uzme abdes.

– Postavljanje majke u administraciju džamije ili džematski odbor, učinit će džamiju da bude više gostoprimljivija i velikodušnija. Ovo ističem imajući u vidu majčinsku perspektivu u svemu tome, jer toliko je važnih stvari koje su od ključnog značaja za vođenje džamije i izgradnje sigurnog i inkluzivnog orkuženja.

Ovaj ramazan se potrudimo da učinimo džamije više gostoprimljivijim i velikodušnijim mjestom za majke i malu djecu, jer ramazan je mjesec strpljivosti između ostalog!

Autor: Aya Khalil
Izvor: muslimgirl.com
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

BIOGRAFIJA: Aya je freelance novinar, edukator, blogger i magistar iz oblasti edukacije.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button