Iftarski meni: Tikvice punjene gljivama
Priprema 15 min
Kuhanje 40 min
Serviranja 6 porcija
Sastojci:
3 srednje tikvice
30g maslaca
250g svježih, šampinjona, isjeckanih
45g luka, isjeckanog
2 češnja bijelog luka, izgnječenog
1 jaje, umućeno
prstohvat začina majoran
160g trapist sir, narendanog
soli i bibera po želji
60g prezle
1 kašika maslaca, istopljenog
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. U velikom loncu, skuhajte tikvice, oko 5- 6 minuta. Skuhane tikvice presjecite na pola, i kašikom izvadite srž (pulpu) i isjeckajte. U dubljoj tavi istopite maslac, dodajte gljive, luk i bijeli luk i dinstajte dok ne omekšaju, a tečnost ispari. Dodajte pulpu od tikvica, smanjite temperaturu i dinstajte još 5 minuta, miješajući. Sklonite sa vatre i ostavite kratko da se ohladi.
U zdjeli umutite jaja, majoran i pola količine pripremljenog Sirela trapista. Soli i bibera po ukusu. Napunite tikvice. U drugoj posudi pomiješajte malo istopljenog maslaca (1 kašika) i prezle. Pospite to po napunjenim tikvicama, a zatim na svaku dodajte preostali trapist.
Pecite u rerni 30 minuta.
akos.ba