KulinarstvoU Fokusu

Iftarski meni: Tikvice punjene gljivama

Priprema 15 min

Kuhanje 40 min

Serviranja 6 porcija

Sastojci:

3 srednje tikvice

30g  maslaca

250g svježih, šampinjona, isjeckanih

45g luka, isjeckanog

2 češnja bijelog luka, izgnječenog

1 jaje, umućeno

prstohvat začina majoran

160g trapist sir, narendanog

soli i bibera po želji

60g prezle

1 kašika maslaca, istopljenog

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. U velikom loncu, skuhajte tikvice, oko 5- 6 minuta. Skuhane tikvice presjecite na pola, i kašikom izvadite srž (pulpu) i isjeckajte. U dubljoj tavi istopite maslac, dodajte gljive, luk i bijeli luk i dinstajte dok ne omekšaju, a tečnost ispari. Dodajte pulpu od tikvica, smanjite temperaturu i dinstajte još 5 minuta, miješajući. Sklonite sa vatre i ostavite kratko da se ohladi.

U zdjeli umutite jaja, majoran i pola količine pripremljenog Sirela trapista. Soli i bibera po ukusu. Napunite tikvice. U drugoj posudi pomiješajte malo istopljenog  maslaca (1 kašika) i prezle. Pospite to po napunjenim tikvicama, a zatim na svaku dodajte preostali trapist.

Pecite u rerni 30 minuta.

akos.ba

Povezani članci