Kulinarstvo

Iftarski meni: Sočna piletina sa đumbirom i limunom

Priprema 10 – 15 min

Kuhanje 30 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

125g krušnih mrvica ili prezle

1 kašika susamovih sjemenki

1 kašika maslaca

4 manja pileća fileta

1/4 kašičice bibera

prstohvat soli

2 glavice mladog luka

2 kašike rendanog đumbira

1 češanj bijelog luka

korica polovine limuna

1 kašičica gustina

250ml vrhnja za kuhanje,

1 kašika soja sosa

kriške limuna

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C. Papirom za pečenje obložite tepsiju, pa papir premažite maslacem.

U teflonskoj tavi, na srednjoj temperaturi, propržite krušne mrvice i sjemenke susama dok ne dobiju zlatnu boju, otprilike 3 minute. Prebacite propržene mrvice i sjemenke u plitku zdjelu i začinite solju i biberom. U istoj tavi istopitemaslac i u turama pržite piletinu, ne duže od 2 minute, samo da dobije zlatno-smeđu boju.

Izvadite piletinu pomoću hvataljke, pa je uvaljajte u krušne mrvice sa susamom, nakon toga redajte ih u tepsiju. Piletinu pecite u rerni 20 minuta.

Pet minuta prije nego je piletina gotova, ponovo zagrijte tavu, pa na  maslacu propržite mladi luk, đumbir, bijeli luk i koricu limuna. Pržite otprilike 2 minute. Umutite gustin u  vrhnje za kuhanje pa dodajte u tavu. Ulijte soja sos i krčkajte još 3 minute ili dok se sos ne zgusne. Kašikom izvadite sos na tanjir, a piletinu stavite preko.

Servirajte sa kriškama limuna.

 Savjet:

Pokušajte naći manja pileća prsa, kako biste mogli servirati jedno po osobi ; ako ih ne možete naći prepolovite dva veća kako biste dobili istu porciju.

akos.ba

Povezani članci