Iftarski meni: Sočna piletina sa đumbirom i limunom
Priprema 10 – 15 min
Kuhanje 30 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
125g krušnih mrvica ili prezle
1 kašika susamovih sjemenki
1 kašika maslaca
4 manja pileća fileta
1/4 kašičice bibera
prstohvat soli
2 glavice mladog luka
2 kašike rendanog đumbira
1 češanj bijelog luka
korica polovine limuna
1 kašičica gustina
250ml vrhnja za kuhanje,
1 kašika soja sosa
kriške limuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Papirom za pečenje obložite tepsiju, pa papir premažite maslacem.
U teflonskoj tavi, na srednjoj temperaturi, propržite krušne mrvice i sjemenke susama dok ne dobiju zlatnu boju, otprilike 3 minute. Prebacite propržene mrvice i sjemenke u plitku zdjelu i začinite solju i biberom. U istoj tavi istopitemaslac i u turama pržite piletinu, ne duže od 2 minute, samo da dobije zlatno-smeđu boju.
Izvadite piletinu pomoću hvataljke, pa je uvaljajte u krušne mrvice sa susamom, nakon toga redajte ih u tepsiju. Piletinu pecite u rerni 20 minuta.
Pet minuta prije nego je piletina gotova, ponovo zagrijte tavu, pa na maslacu propržite mladi luk, đumbir, bijeli luk i koricu limuna. Pržite otprilike 2 minute. Umutite gustin u vrhnje za kuhanje pa dodajte u tavu. Ulijte soja sos i krčkajte još 3 minute ili dok se sos ne zgusne. Kašikom izvadite sos na tanjir, a piletinu stavite preko.
Servirajte sa kriškama limuna.
Savjet:
Pokušajte naći manja pileća prsa, kako biste mogli servirati jedno po osobi ; ako ih ne možete naći prepolovite dva veća kako biste dobili istu porciju.
akos.ba