Kulinarstvo

Iftarski meni: Mini mesne okruglice

Priprema 20 min.

Kuhanje 20 min.

Serviranja 24 okruglice

Sastojci:

1 šolja zobenih pahuljica

375ml  mlijeka

250ml kečapa ili gustog paradajz umaka

2 kašika senfa

4 jajeta, lagano tučena

2 luka

2 mrkve

1,3kg mljevenog junećeg/goveđeg mesa

1 kašičica soli

1/4 kašičice paprike

1/2 šolje  gauda sira, isjeckanog na kockice

Priprema:

Prethodno zagrijati rernu na 200°C.

U velikoj zdjeli izmiješajte zobene pahuljice, mlijeko, 1/4 šolje kečapa, senf i jaja, te ostavite da odstoji 5 minuta.

U međuvremenu, ogulite luk i mrkvu i naribajte na gruboj strani ribeža, te sastavite sa prethodno pripremljenom smjesom. Dodajte i mljeveno meso, so i biber i dobro izmiješajte. Smjesu ravnomjerno rasporedite u dva kalupa za mafine (2×12 kom.) i blago svaki poravnajte po vrhu.

Prelijte preostali kečap preko mesnih okruglica. Pecite 15 minuta i pospite  gauda sirom. Pecite još 5 minuta ili dok meso u unutrašnjosti ne izgubi crvenkastu boju (ako mjerite termometrom, temperatura u unutrašnjosti trebala bi biti 70°C).

Prije vađenja mesnih okruglica iz kalupa, potrebno je ostaviti da se ohlade 10-tak minuta. Ocijedite višak tekućine.

Kao prilog uz mesne okruglice, najbolje je poslužiti pire-krompir ili lagano kuhano povrće.

akos.ba

Povezani članci