Iftarski meni: Mini mesne okruglice
Priprema 20 min.
Kuhanje 20 min.
Serviranja 24 okruglice
Sastojci:
1 šolja zobenih pahuljica
375ml mlijeka
250ml kečapa ili gustog paradajz umaka
2 kašika senfa
4 jajeta, lagano tučena
2 luka
2 mrkve
1,3kg mljevenog junećeg/goveđeg mesa
1 kašičica soli
1/4 kašičice paprike
1/2 šolje gauda sira, isjeckanog na kockice
Priprema:
Prethodno zagrijati rernu na 200°C.
U velikoj zdjeli izmiješajte zobene pahuljice, mlijeko, 1/4 šolje kečapa, senf i jaja, te ostavite da odstoji 5 minuta.
U međuvremenu, ogulite luk i mrkvu i naribajte na gruboj strani ribeža, te sastavite sa prethodno pripremljenom smjesom. Dodajte i mljeveno meso, so i biber i dobro izmiješajte. Smjesu ravnomjerno rasporedite u dva kalupa za mafine (2×12 kom.) i blago svaki poravnajte po vrhu.
Prelijte preostali kečap preko mesnih okruglica. Pecite 15 minuta i pospite gauda sirom. Pecite još 5 minuta ili dok meso u unutrašnjosti ne izgubi crvenkastu boju (ako mjerite termometrom, temperatura u unutrašnjosti trebala bi biti 70°C).
Prije vađenja mesnih okruglica iz kalupa, potrebno je ostaviti da se ohlade 10-tak minuta. Ocijedite višak tekućine.
Kao prilog uz mesne okruglice, najbolje je poslužiti pire-krompir ili lagano kuhano povrće.
akos.ba