Kulinarstvo

Hošaf s kajsijama

Iftarski deserti, kao i ostala iftarska jela, najčešće su tradicionalni: od kadaifa do tufahija, od hurmašica do lutmi, a tu su i razni kompoti, hošafi i zerde. Ljetni deserti bi i za iftar trebali sadržavati malo sezonskog voća. Naime, u savjetima ljekara o postu uvijek se naglašava potreba unošenja dijetetskih vlakana i hrane bogate vodom. Zato su kajsije pravi izbor.

Sastojci:

– 1 kg kajsija
– 300 g šećera
– 1 puding u prahu
– 1,5 l vode

Priprema:

Kajsije dobro oprati, raspoloviti, izvaditi košpice. U šerpu naliti oko 1,5 litar vode pa staviti kajsije u vodu dok je još hladna. Kada voda provri, smanjiti temperaturu, dodati šećer i kuhati još neko vrijeme. Kad kajsije budu dovoljno mehke, hošaf “prenijeti” pudingom. U zdjelicu nasuti puding u prahu, pomiješati s malo hladne vode, ujednačiti smjesu da nema grudvica. U smjesu dodati nekoliko kašika vode iz hošafa, umiješati u puding, pa sve izliti u šerpu s kajsijama. Iako mnogi predlažu da se odabere puding od jagode ili maline, kulinarski znalci tvrde da su pudinzi od čokolade ili lješnjaka bolji izbor.

novovrijeme.ba

Povezani članci