Kulinarstvo

Ideja za ručak

Piletina u kremastom sosu sa povrćem

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa (ili bataka, po želji)

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • 1 crveni luk, sitno iseckan

  • 2 čena belog luka, sitno iseckana

  • 1 šolja pavlake za kuvanje (200 ml)

  • 1/2 šolje pileće supe (ili vode sa kockom)

  • 1 kašičica sušenog origana

  • 1 kašičica sušenog majčine dušice

  • So i biber po ukusu

  • 1 šolja šampinjona (ili povrća po izboru, poput špargli, brokolija, paprike)

  • 1 šolja rendanog sira (po izboru – parmezan ili gauda)

Priprema:

  1. Priprema mesa: Pileće grudi operite i posolite sa obje strane. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Stavite pileće grudi i pržite ih 4-5 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Kad je piletina gotova, izvadite je iz tave i stavite sa strane.

  2. Priprema povrća: U istoj tavi, na kojoj ste pržili piletinu, stavite crveni luk i propržite ga 2-3 minuta dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i šampinjone (ili povrće po želji) i pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

  3. Kreiranje sosa: U tavu dodajte pavlaku za kuvanje i pileću supu (ili vodu sa kockom), pa dobro promešajte. Dodajte origano, majčinu dušicu, so i biber po ukusu. Pustite da sos lagano kuva na srednje niskoj vatri 5-7 minuta dok se malo zgusne.

  4. Povratak piletine: Vratite pileće grudi u tavu, prelijte ih sa sosom i povrćem. Pokrijte tavu i kuvajte još 5-7 minuta dok piletina ne bude potpuno pečena.

  5. Završni detalji: Na kraju, pospite rendanim sirom i pokrijte tavu još na minut da se sir otopi.

  6. Služite: Piletinu u kremastom sosu možete poslužiti uz pirinač, krompir, testeninu ili neku laganu salatu.

Uživajte u ovom jednostavnom, ali sočnom ručku!
Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button