
Sastojci:
-
500 g pilećih prsa (ili bataka, po želji)
-
2 kašike maslinovog ulja
-
1 crveni luk, sitno iseckan
-
2 čena belog luka, sitno iseckana
-
1 šolja pavlake za kuvanje (200 ml)
-
1/2 šolje pileće supe (ili vode sa kockom)
-
1 kašičica sušenog origana
-
1 kašičica sušenog majčine dušice
-
So i biber po ukusu
-
1 šolja šampinjona (ili povrća po izboru, poput špargli, brokolija, paprike)
-
1 šolja rendanog sira (po izboru – parmezan ili gauda)
Priprema:
-
Priprema mesa: Pileće grudi operite i posolite sa obje strane. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Stavite pileće grudi i pržite ih 4-5 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Kad je piletina gotova, izvadite je iz tave i stavite sa strane.
-
Priprema povrća: U istoj tavi, na kojoj ste pržili piletinu, stavite crveni luk i propržite ga 2-3 minuta dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i šampinjone (ili povrće po želji) i pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
-
Kreiranje sosa: U tavu dodajte pavlaku za kuvanje i pileću supu (ili vodu sa kockom), pa dobro promešajte. Dodajte origano, majčinu dušicu, so i biber po ukusu. Pustite da sos lagano kuva na srednje niskoj vatri 5-7 minuta dok se malo zgusne.
-
Povratak piletine: Vratite pileće grudi u tavu, prelijte ih sa sosom i povrćem. Pokrijte tavu i kuvajte još 5-7 minuta dok piletina ne bude potpuno pečena.
-
Završni detalji: Na kraju, pospite rendanim sirom i pokrijte tavu još na minut da se sir otopi.
-
Služite: Piletinu u kremastom sosu možete poslužiti uz pirinač, krompir, testeninu ili neku laganu salatu.
Uživajte u ovom jednostavnom, ali sočnom ručku!
Akos.ba