Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Ibrahim Kajan promovirao treću knjigu putopisa “Grad velike svjetlosti Mostarske vedute”

Ibrahim Kajan promovirao treću knjigu putopisa “Grad velike svjetlosti Mostarske vedute”

Nakon knjiga “Tragom Božijih poslanika” i “Tragom bosanskih kraljeva” koje su doživile nekoliko izdanja Kajan se vratio svom rodnom zavičaju i svom djetinjstvu

MOSTAR  – “Grad velike svjetlosti Mostarske vedute”, putopisna knjiga Ibrahima Kajana promovirana je večeras u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon knjiga  “Tragom Božijih poslanika” i “Tragom bosanskih kraljeva” koje su doživile nekoliko izdanja Kajan se vratio svom rodnom zavičaju i svom djetinjstvu, kojem je ovog puta prišao iz književno-teorijskog diskursa.

Mostarske vedute sadrže narodne predaje, historijske podloge zbilje i osobni stav pisca prema historiji. Recenzenti su ovu knjigu ocijenili i kao putopis i kao ljetopis.

“Bilo gdje da odete u Mostaru, pogotovo u užoj jezgri grada susrest ćete njegovu višeslojnost, mnogo pripovijesti, značajnih ličnosti, događaja. Mostar jeste najmlađi grad u Hercegovini, ali u njega su se slile sve vrijednosti i talenti koje je Hercegovina imala”, kazao je Kajan.

Knjigu su promovirali Senija Milišić, Alen Zečević i Sead Husić Beli. Uz brojne pohvale promotori su naglasili kako bi ova vrsta literature obavezno trebala biti lektira u srednjim školama jer na najljepši način educira njene čitatelje o svim vrijednostima koje je Mostar imao, koje njeguje i koje ga ukrašavaju.

Odabrane odlomke iz čitali su glumci Narodnog pozorišta Mostar Miralem Kolečić i Šerif Aljić. U zabavnom dijelu programa nastupili su profesori Muzičke škole u Mostaru Feđa Ibrulj i Mustafa Šantić. Knjiga je objavljena u izdanju Muzeja Hercegovine i IC Štamparije Mostar.

 

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top