Islamske temeU Fokusu

Hutba vojnog muftije: Snažne OS su naš pogled u sigurniju i prosperitetniju budućnost

Iza nas je šesnaest godina rada u multietničkom i multikonfesionalnom ambijentu, usmjerenog kroz zajedničku misiju promocije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kod kuće i širom svijeta, kao institucije koja služi svim narodima svoje zemlje na najbolji mogući način. To je na ponos svima vama i zaslužuje svaku vrstu poštovanja – kazano je u hutbi vojnog muftije Hadis-ef. Pašalića.

U hutbi u povodu 16. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, muftija Pašalić je naglasio da Oružane snage imaju svoje posebno, nezamjenjljivo mjesto.

– Oni među vama koji su uključeni u proces integracije dvije vojske u jedinstvene oružane snage od samog početka, znaju o kakvom se zahtjevnom i teškom poslu radilo. Zato je ovo prigodan trenutak da se prisjetimo toga, i iskažemo poštovanje prema svima koji su dali svoj doprinos, i koji to još uvijek čine, da ova reforma bude okarakterisana među najuspješnijim nakon rata. Da biste zaimali takvu ocjenu u okolnostima u kakvim se nalazila i još uvijek nalazi naša zemlja, u to djelo se moralo položiti mnogo truda, prevashodno za vrijednosti mira i stabilnosti naše zemlje. U tim zaslugama, Oružane snage imaju svoje posebno, nezamjenljivo mjesto – rekao je.

Iza nas je šesnaest godina rada u multietničkom i multikonfesionalnom ambijentu, usmjerenog kroz zajedničku misiju promocije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kod kuće i širom svijeta, kao institucije koja služi svim narodima svoje zemlje na najbolji mogući način. To je na ponos svima i zaslužuje svaku vrstu poštovanja.

– Takvo čvrsto opredjeljenje Bošnjaka, muslimanima, da žive i rade u miru sa svojim kolegama i kolegicama drugih etničkih i vjerskih opredjeljenja, i nakon stravičnih zločina koji su počinjeni nad njima, a koji su kulminirali genocidom, duboko vjerujem da je ukorijenjeno u riječima Uzvišenog Allaha: Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna – naveo je muftija.

Nalazimo se na kraju kalendarske godine, i kao rijetko kada nakon rata pitamo se, zbog ukupnih prilika u kojima nam se nalazi domovina, kako ćemo i na koji način dočekati narednu, kaže se dalje u hutbi.

– Naš usud je da zbog velikodržavnih aspiracija drugih zemalja, svoje projekcije budućnosti, kao država, njene institucije, narodi, u miru i suživotu ne možemo na duži vremenski period projektirati. Ipak, kao neko ko zna vrijednost države, ko svakodnevno nosi njenu zastavu na svojim ramenima, držim da postojeće okolnosti prepoznajete kao izazove na koje valja naći valjane odgovore. Prošle sedmice smo obilježili Dan naše domovine, i još jednom se podsjetili koliko je važno imati svoju državu. Njene institucije, poput ove naše, daju joj vitalnost, i zato ih neprestano valja graditi i snažiti. To je naš kurs, naše jasno opredjeljenje i usmjerenje. Snažne Oružane snage su naš pogled u sigurniju i prosperitetniju budućnost. To je i naša obaveza na koju smo dali prisegu riječima: ”Svečano se zaklinjem da ću braniti suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i odgovorno i savjesno izvršavati sve dužnosti potrebne za njenu odbranu.” Definirano jezikom vjere, svim muslimanima i muslimankama u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, to je stroga, farz obaveza – istaknuo je u hutbi muftija Pašalić.

Uzimajući u obzir geografske i demografske okolnosti u kojima naši narodi danas žive, stupanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO savez za nas nije samo građanska već i vjerska dužnost.

– Na taj naćin će se, kako to i danas vidimo, krhki mir u Bosni i Hercegovini dodatno ustabiliti. Nadamo se, ako Bog da, da će se to uskoro i dogoditi. Sopstvene snage i jake Oružane snage Bosne i Hercegovine su naš snažni oslonac na koji se uz Božiju pomoć uvijek možemo i trebamo osloniti. Čestitam svima vama 16. godišnjicu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, moleći Boga Dragog da nam podari snage da u čvrstoj vjeri emanet kojeg smo preuzeli od najboljih sinova i kćeri ove zemlje opravdamo i na ustrajan i dostojanstven način upotpunimo. Naša domovina i ova njena institucija traže od nas velika zalaganja, budnost i istrajavanje u svim poslovima koji vode napretku i prosperitetu – poručio je u hutbi u povodu godišnjice Oružanih snaga vojni muftija Hadis-ef. Pašalić.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button