Islamske temeU Fokusu

Vrijednost posta šest dana mjeseca Ševvala

Mubarek mjesec ramazan je iza, a Ševval ispred nas!

Ramazan je upravo mjesec velikog poticaja, da u ibadetu Allahu dž.š., budemo tokom čitave godine i tokom čitavog zivota, jer Uzvišeni Allah kaze:  إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ    Onima koji govore: „Gospodar naš je Allah pa poslije ostanu pri tomedolaze melekiNe bojte se i ne žalostite se, i radujte se džennetu koji vam je obećan.” (Fussilet, 30)

Pojašnjavajući ovaj ajet-i-kerim hfz Ibn Kesir u svom Tefsiru kaže: Muslim u svom Sahihu, i Nesaija bilježe od Sufjana ibn Abdullaha es-Sekafija da kaže: „Rekao sam: ‘O Allahov Poslaniće, reci mi o islamu rijeci o kojima necu pitati poslije tebe nikog.’ Reci: ‘Vjerujem Allaha, a zatim na tom ustraj – reče a.s. Upitao sam: ‘O Allahov Poslaniće, čega se najviše plašiš za mene?’ I uzeo je Allahov Poslanik za vrh svog jezika i rekao: ‘Ovog.'”  Dakle, jednom kad’ se vjera iskreno i snažno prihvati, pa poslije ostane pri tome, istrajno, kazuje se: Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se džennetu koji vam je obećan.” Samo treba istrajati na pravom putu i dobrom djelu!

Allah dž.š., traži od Poslanika a.s., da bude ustrajan, a da takvi budu i vjernici:   فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَمَن تَابَ مَعَكَ وَلاَ تَطْغَوْاْ إِنَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ    Ti idi pravim putem, kao što ti je naredeno, i nek tako postupe i vjernici koji su uz tebe, i obijesni ne budite, jer On dobro vidi ono što radite!” (Hud, 112)

Dakle, ovdje u ova dva ajeti-kerima nađosmo odgovor na pitanje; šta poslije ramazana? Odgovor je više nego jasan; iskreno i snažno vjerovati, ići pravim putem, putem islama i dobra djela činiti!

Ovdje treba podsjetiti vjernike na šejtanovu posebnu agresivnost, napade i upornost, posebno poslije ramazana, jer to je šejtanova, predvođena Iblisom, kontra ofanziva na vjernike!

Kontinuitet u dobru mora da bude naš trajan zadatak, a Poslanik a.s., kaže: Znajte da je Allahu najdraže ono djelo u kojem čovjek ustraje, makar ono i neznatno bilo.” (Buharija, Muslim, Nesai)

Jednom kada su upitali Aišu, r.a., o Poslanikovim, a.s., aktivnostima, o­na je odgovorila: Osnovna odlika svih njegovih djela bila je kontinuitet.”

Uzvišeni, Allah, u Kur’anu kaže: “…festebikul khajrat…” – “…i takmičite se u činjenju dobra!” (El-Bekare, 148.)

Uzvišeni Allah poznavajući svoje robove, poziva i upozorava:   يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ وَمَن يَتَّبِعْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ فَإِنَّهُ يَأْمُرُ بِالْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ   O vjernici, ne idite šejtanovim stopama! Onoga ko bude išao šejtanovim stopama on će na razvrat i odvratna djela navoditi. …” (En-Nur, 21)

Pojašnjavajući ovaj ajet-i-kerim hfz Ibn Kesir kaže: O vjernici, ne idite šejtanovim stopama!, tj. njegovim putevima, Onoga ko bude išao šejtanovim stopama on će na razvrat i odvratna djela navoditi Ovo je upozorenje izraženo krajnje rječito i lijepo: šejtanovim stopama!, svaka neposlušnost i grijeh je hodanje šejtanskim stopama.

Oni koji nalaze zadovoljstvo u ibadetu; dobru i dobročinstvu i poslije ramazana – znak je to čestita srca i duše, znak je to da im je post primljen. Zato je kazano, ako želite vidjeti jel’ vam primljen post, namaz, hadž, zekat – pogledajte vaše ponašanje poslije toga. Tu čete naći odgovor!

Vrijednost posta u Ševvalu

Da bi održali kontinuitet u dobru, Muhammed a.s., nas savjetuje da poslije Ramazana postimo još šest dana u Ševalu, jer je to ravno postu čitave godine: Poslanik, a.s., u hadisu veli: “Allah, dž.š., za dobro djelo daje desetorostruku nagradu. Ko isposti mjesec ramazan, kao da je postio deset mjeseci, a post šest dana poslije ramazana (nakon Bajrama – u mjesecu ševvalu) upotpunjuje godinu (kao da je postio cijelu godinu).”

U drugom hadisu koji prenosi Ebu Ejjub el-Ensari, r.a., Poslanik a.s., kaže: “Ko isposti ramazan i nakon njega još šest dana mjeseca ševvala, kao da je cijelo vrijeme postio.” (Muslim, Tirmizi, Ebu Davud, Ahmed i Ibn Madždže)

Šest dana ševvala se može ispostiti uzastopno i zaredom na početku ševvala (nakon Bajrama) ili pojedinačno u toku ovog mjeseca.

Post šest dana ševvala biva kao čin zahvale na ukazanu blagodat oprosta svih grijeha, blagodat bajramske radosti itd. Rekosmo, navika i ustrajnost u postu nakon posta mjeseca ramazana je veoma lijep znak da je primljen post ramazana, jer u životu mu’mina – ibadeti ne prestaju završetkom ramazana.

Aiša, r.a., kaže: “Allahov Poslanik, a.s., je toliko postio (dobrovoljni post) da bi se reklo: Nikada ne prekida post, a nekada nije postio (dane dobrovoljnog posta), da bi se moglo reći: On ne posti (te dane). Ja nisam primjetila Allahovog Poslanika, a.s., da je postio kompletan mjesec dana, osim mjeseca ramazana, a nisam zapazila da je pored njega više postio od mjeseca ša’bana.” 

Sjetite se dobrog Allahovog roba i poslanika – Davuda, on je jedan postio a drugi se hranio. Davudov, a.s., post. Vjerovjesnik, a.s., veli: “Allahu najdraži post je post Davuda, a.s. – postio bi svaki drugi dan..” (Buharija i Muslim u svojim “Sahihima”)

Sjetite se i drugih oblika dobrovoljnog posta. Post na dan Arefata (deveti dan zu-l-hidždžeta, uoči Kurban-bajrama) i post “bijelih dana” (to je post svakog trinaestog, četrnaestog i petnaestog dana u hidžretskom mjesecu). Ebu Katade, r.a., prenosi od Poslanika, a.s.: “Post tri dana svakog mjeseca i ramazan do ramazana je poput neprestanog posta. Post Arefata briše grijehe protekle i dolazeće godine, a post Ašure briše grijehe protekle godine.” (Muslim, Tirmizi, Ebu Davud i Nesai)

Mi, svakako, možemo izabrati to što je lakše za nas. I ono malo što učinimo neka bude iskreno i u Ime Allaha, a Allah sve vidi i ništa mu nije sakriveno!

Smisao i svrha današnje hutbe je da budemo istrajni u vjeri, dobrom djelu i na pravom putu.

 

Gospodaru, molimo Te, ojačaj nam uputu, osnaži imam, omili islam i daj da

budemo ustrajni i izdržljivi na Pravom putu u zadovoljstvu Tvome, amin!.

Hatib: Zekerijah-ef. Čajlaković

rijaset.ba

Povezani članci

Back to top button