Humus, namaz od leblebija (slanutka)
Ako volite egzotičniju kuhinju, iako je ovdje riječ o vrlo blagom okusu, tada morate probati humus.
Humus je kremasti namaz koji je dobro poznat u arapskoj kuhinji. Pravi se od slanutka (leblebije), koja je vrlo slična soji. Vrlo je hranjiv. Iako je biljni namaz, ipak ima dosta proteina, tako ga je stalno jelo na trpezi vegetarijanaca.
Neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka. Štoviše, izvorno on pripada libanonskoj kuhinji, ali udomaćen je svuda u arapskom svijetu.
Leblebije su bogate vlaknima koja pospješuju probavu i snižavaju holesterol, magnezijem koji čuva srce, željezom kojeg sadrži duplo više nego meso, a u zavidnim količinama sadrži i kalcij.
Leblebija sadrži mnogo biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ove mahunarke može veoma brzo da snizi holesterol. Leblebija blagotvorno djeluje na organe za varenje, ima i nizak glikemijski indeks, tako da može da pomogne u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Leblebija ima još jedno korisno svojstvo, a to je da pomaže da se iz organizma izbace sulfati (koji se često koriste kao konzervansi u preradi hrane). Američka uprava za hranu i lijekove iznijela je podatak da je jedan od 100 ljudi preosjetljiv na sulfate.
Za namaz od leblebija (slanutka) potrebno vam je:
• 200 gr suhog slanutka
• 1-2 kašike tahina (pasta od susama)
• maslinovo ulje
• so, biber, sumak i mljevni kim
• 1/2 limuna
• svjež peršun
• 1 čehnu bijelog luka
Priprema:
• Noć ranije potpite suhi slanutak u vodu. Do ujutro će upiti vodu i nabubriti. isperite hladnom vodom. Onda ga skuhajte (izvadite bobicu i stisnite je među prstima, ako je mekana i lagano je možete zgnječiti, znači da je kuhano).
• Iscijedite shuhan slanutak, ali sačuvajte vodu.
• Dodajte mu tahin, začine, sok od limuna i 2-3 kašike maslinovog ulja.
• Izblendajte u jednoličnu smjesu. Pri tome dodajte malo vode u kojoj ste kuhali slanutak, jer smjesa ne treba biti previše gusta, nego kremasta. Sami odredite gustoću po vašoj želji, a to ćete uraditi dodavanjem vode od slanutka. Nemojte pretjerati da smjesa ne bi bila previše tečna.
• Servirajte na tanjir, pospite svježim isjeckanim peršunom i sumakom (može i bez toga), polijte kvalitetnim maslinovim uljem. Možete ukrasiti i kuhanim zrnima slanutka, kockicama paradajza i krastavca ili na neki drugi način, po svojoj želji.
Savjeti:
• Isti namaz možete napraviti i od domaćeg graha.
• Pogodno je za ishranu djece, ali u tom slučaju pazite na upotrebu začina. Dobra je alternativa raznim paštetama.
• Svjež peršun možete ubaciti i unutar smjese i izblendati ga zajedno sa ostalim sastojcima, to će dati dodatnu svježinu.
• Pogodno je za ishranu vegetarijanaca.
• Servirajte sa integralnim hljebom i salatom. Možete napraviti sendviče i humus koristiti kao zdravi kremasti namaz umjesto majoneze, kečapa i drugih nezdravih namaza.
Akos.ba i Dobrekalorije.ba