Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Humanitarna akcija Dirhema za Istočnu Bosnu: Podijeljena pomoć u vrijednosti od 12.000 KM

Humanitarna akcija Dirhema za Istočnu Bosnu: Podijeljena pomoć u vrijednosti od 12.000 KM

Vrijedna ekipa humanih ljudi iz Zenice pokrenula je akciju pomoći za socijalno ugrožene porodice iz Srebrenice. U dogovoru s njima, Humanitarna organizacija “Dirhem” je odlučila da se uključi u ovu akciju i da svoj doprinos. Tako smo zajedničkim snagama u subotu, 02.04.2016. godine, bili u posjeti socijalno ugroženim porodicama Srebrenice, Bratunca, Vlasenice te Milića. Bili smo u posjeti sljedećim selima; Raševo, Glogova, Potočari, Borići, Podčauš, Jadar, Kutuzero, Luka, Krušev do, Sjedače, Prohići i Rišiči.

Bili smo raspoređeni u tri ekipe, a svaka od ekipa je imala vodiča. Ekipa H.O. “Dirhem” je bila u selima Kutuzero, Luka te Krušev do u opštini Srebrenica. Naime, ova sela su na udaljenosti od Srebrenice oko dva i pol sata vožnje makadamskim putem kroz šumu. Ova sela se nalaze na nadmorskoj visini oko 1500 m, te su povratnička mjesta gdje mještanu nemaju školu, ambulantu…

U razgovoru s nama, mještani su istaknuli kako im je najteže preko zime, jer su veliki nanosi snijega te uglavom budu odsječeni od ostatka svijeta. Kažu kako ih rijetko ko posjećuje jer su udaljeni od Srebrenice, a većina pomoći dolazi u bliža mjesta. U ovim mjestima uglavom žive starije osobe, a tek pokoji mladi blačni par, koji su nam u razgovoru kazali da već razmišljaju gdje da odsele jer ne vide perspektivu u ovim mjestima.

Ovom prilikom ukupno je podjeljeno 160 higijensko – prehrambenih paketa, te 15 ovaca i jagnjadi. H.O. “Dirhem” je za ovu humanitarnu akciju obezbijedila 50 higijensko prehrambenih paketa od po 50 KM. Ukupna vrijednost akcije iznosi oko 12. 000 KM, a H.O. “Dirhem” je izdvojio 2.500 KM. Ova humanitarna akcija je još jednom pokazala da zajedno, i udruženi u dobru, možemo postići velike rezultate.

Mještani ovih sela su nam se srdačno zahvalili, a mi se zahvaljujemo našim donatorima koji redovno učestvuju u našim akcijama. Također, zahvaljujemo se kompaniji “Klas” na čelu sa gosp. Rusmirom Hrvić, koja je donirala 30 vreća brašna težine od 25 kg. Zahvaljujemo se i svim medijima koji su podržali akciju, a posebno uredništvu novinske agencije PATRIA. Riječi zahvale upućuejemo i ekipi TV IGMAN koji su ovu akciju snimali, te će je uskoro emitovati na svom programu.
Na kraju, zahvaljujemo se i našim vrijednim volonterima, na čelu sa Adnanon Čolom, koji su zajedno s vrijednim humanistima iz Zenice iznijeli teret ove humanitarne akcije. Neka ih Uzvišeni Allah nagradi najboljom nagradom!

Dirhem.org

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top