Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Hokej na ledu za djecu iz manjeg bh. entiteta

Hokej na ledu za djecu iz manjeg bh. entiteta

Bošnjački povratnici u manji bosanskohercegovački entitet kontinuirano su izloženi raznim oblicima segregacije. Posebno je to vidljivo u obrazovnom sistemu, gdje se onim najmlađim povratnicima osporavaju osnovna prava, zagarantovana Ustavom. Upravo zbog toga Udruženje Svitanje iz Sarajeva i HK Medvjedi odlučili su se da im ovaj zimski raspust uljepšaju i upoznaju ih sa hokejom, koji u posljednjih nekoliko godina u Sarajevu doživljava ekspanziju.

Piše: Admir Lisica

Predsjednik Udruženja Svitanje, Adnan Ljevo, ističe da su ovakvi projekti nevladinih organizacija i sportskih kolektiva veoma bitni, jer djeca iz manjeg entiteta nemaju priliku upoznati se sa zimskim sportovima. Također smatra da je povratnička populacija jedna od najugroženijih kategorija u Bosni i Hercegovini koju treba povezati sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine.

Pružanje podrške povratničkoj djeci

„Udruženje Svitanje već godinama, kroz projekat „Dajte im razlog za osmjeh“, ali neke druge projekte, pokušava da pruži podršku povratničkoj populaciji. Smatram da je to jedna od najugroženijih kategorija u našem društvu i zato u našim projektima imaju posebno mjesto, pogotovo učenici i studenti. Poučeni iskustvima od prije dvije godine, kada je Udruženje također organizovalao zimski raspust za djecu iz Rogatice, ove godine smo učenicima iz brojnih povratničkih mjesta obezbjedili brojne sadržaje. Pored obilaska Sarajeva i njegovih kulturnih spomenika, muzeja i slično, djeci smo obezbjedili školu skijanja i klizanja. Smatrali smo da su to discipline koje učenici nemaju priliku naučiti u svojim mjestima. Stoga smo u suradnji sa hokejaškim klubom Medvjedi upriličili djeci kratku školu klizanja i upoznavanja sa hokejom kao sportom. Inače, ovaj sport je zanimljiv i neobičan za naše podneblje pa smo smatrali da će i djeci iz povraničkih mjesta biti drago da vide i osjete klizaljke i led, ali i da dožive čar zimskih sportova. Pored hokeja i klizanja, djeca su prošla i kraću školu skijanja na Igmanu. Suština samoga projekta jeste pružanje podrške povratničkoj djeci u smislu razvijanja njihovih ličnih osobina i usvajanja pozitivnih vrijednosti. Brojne edukacijski seminari i radionice u sklopu ovog projetka pomoći će djeci da bolje razumiju važnost izgradnje sopstvene ličnosti i samopouzdanja, što će im pomoći u životnim izazovima i problemima sa kojim se svakodnevno suočavaju u društvu u kojem žive. Po reakcijama smo primjetili da su djeca jako dobro prihvatila sve aktivnosti te da im je ovaj raspust pomogao da se barem na kratko izmaknu iz svakodnevnice“, kaže Ljevo.

Ismar Sućeska, trener u omladinskoj školi HK Medvjedi smatra da su djeca bila oduševljena nakon ulaska na ledenu plohu, što za njih definitivno predstavlja jedno nesvakidašnje iskustvo. Kako kaže, Sarajevo je jedino mjesto u Bosni i Hercegovini gdje se igra hokej, te je veoma bitno upoznati što više djece sa pravilima ovog sporta.

„Obzirom da se hokej igra jedino na području Sarajeva, iznimno je važno da se djeca iz drugih područja upoznaju sa ovim sportom. Kada imamo u vidu da na mjestima njihovog prebivališta nema ledene plohe gdje bi naučili klizati i zabaviti se, ovo iskustvo je iznimno važno za njih. Pored toga, djeca koja su pokazala iznimne školske rezultate vidjela su da se na njih misli i da se njihov trud i rad poštuje. njihove reakcije bile su dosta pozitivne. Nekoliko njih je gledalo hokej na televiziji no ovo je bilo prvi put da vide to uzivo. Obzirom da su posmatrali trening naših juniora, te vidjeli kako to njihovi vršnjaci rade, vrlo brzo su izrazili želju da izađu na led. Održano im je kratko predavanje o pravilima hokeja te nekim anegdotama iz samog sporta. Hokej na ledu za djecu iz manjeg bh. entiteta je sasvim sigurno pozitivno i potrebno iskustvo ovoj populaciji. Vjerujem da smo im uspjeli približiti ovaj sport te smo ih pozvali da nas opet posjete kada dođu u Sarajevo“, ističe Sućeska.

Vjetar u leđa za buduće uspjehe

Učenik četvrtog razreda Behrem-begove medrese u Tuzli, Haris Zurapović svoje osnovno obrazovanje završio je u rodnom Bosanskom Šamcu, u kojem i danas živi. Prema njegovim riječima, raspust u Sarajevu i odlazak na ledenu plohu za njega je nezaboravno iskustvo koje njemu i ostatku djece pomaže da se otrgnu od svakodnevnice.

„U Bosanskom Šamcu zbog geografskog položaja, ali i drugih okolnosti nismo u prilici baviti se zimskim sportovima. Stoga je ovaj raspust za nas poseban zbog činjenice da smo se upoznali sa pravilima hokeja uz pomoć trenera HK Medvjedi. Sarajevo je olimpijski grad, tako da nam je dolazak i iskustvo koje nosimo dodatni vjetar u leđa za naše buduće uspjehe. Hokej je sport koji smo do sada samo mogli vidjeti u kratkim televizijskim prilozima ili na internetu, a ovog puta smo mi bili glavni akteri na ledu“, priča Zurapović.

Meliha Habibović-Herić, nastavnica bosanskog jezika u Srebrenici bila je u pratnji učenika tokom organiziranog raspusta. Nastavničkim pozivom bavi se više od deset godina, te stoga ima uvid u stanje u kojem se najmlađi povratnici nalaze. Ono što posebno ističe je radost djece pri aktivnostima na ledu koja su i njoj bile veoma interesantne.

„Iako nisam rođena u Srebrenici, igrom slučaja u ovom gradu živim više od deset godina. Radeći aktivno sa djecom mogla sam se uvjeriti da im je jedan ovakav raspust zaista bio potreban. Aktivnosti na ledu su im bile veoma zanimljive, jer takvo nešto nemaju priliku upražnjavati u mjestima u kojim trenutno žive. Djeca su na ovaj način otrgnuta od surove realnosti i smatram da su ovakve aktivnosti bitne za njihov budući razvoj. Nadam se da će primjere Svitanja i HK Medvjeda slijediti i državne institucije, ali i druge organizacije“, konstatira Hebibović-Herić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com