Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Rekreacija > Hodanje – mršavljenje – zdravlje – samo je šetnja dovoljna!

Hodanje – mršavljenje – zdravlje – samo je šetnja dovoljna!

Hodanje je jedan od najlakših načina da izgubite suvišne kilograme. Žustra šetnja u trajanju od 45 minuta, četiri puta sedmično, pomoći će vam da izgubite pola kilograma sedmično. Osim mršavljenja, hodanje jača srce i pluća, poboljšava gustoću kostiju kao prevencija osteoporoze i poboljšava raspoloženje povećanjem produkcije endorfina.

I što je najbolje, pomaže smanjiti apetit i tako dodatno izgubiti kilograme.  Prema stručnjacima 10.000 koraka je dovoljno za mršavljenje, a za to vam je potrebno nekih sat vremena (oko 7.5 kilometara). Ako vas plaši ova brojka od 10.000, tu se broje i svi koraci tokom dana, po kući, do prodavnice, igra s djecom u parku… sve se broji. S jednostavnim planom od osam koraka, hodanjem ćete zagarantirano smršati i zategnuti se primjetno već za četiri nedjelje. 1. Brzi, kratki koraci pomoći će vam brže postignuti kvotu od 10.000 koraka, pa pokušajte promijeniti način hodanja. 2. S rukama pokušajte što više micati kako biste uposlili cijelo tijelo i sagorili što više kalorija. 3. Hodajte dovoljno brzo da se oznojite, ali ne i toliko da se uspušete i ne možete razgovarati tokom hodanja. 4. Hodajte po različitim površinama. Neravne površine, kao što je hodanje kroz šumu, koristit će različite mišiće za hodanje, pa ćete se brže učvrstiti i zategnuti. 5. Kad počnete osjećati da ste malo ojačali, počnite koristiti i neki blagi teret dok hodate. To mogu biti dvije male flašice vode, koje će vam pomoći da sagorite dodatnih 200 kalorija u 30 minuta hodanja. 6. Promijenite dosadašnje navike kako biste bili sigurni da ćete se držati novog režima hodanja. Parkirajte nekoliko ulica dalje od posla (od škole ako idete po djecu…), ili krenite na posao pješke. 7. Nabavite pedometar koji broji korake (ima ih već od nekoliko eura). 8. Hodanje je jednako toliko aerobno koliko i trčanje, tae bo ili aerobik, pa se prije zagrijte, a posle „ohladite“ istezanjem mišića nogu i ruku.

Još jedna korist od hodanja je smanjeni stres. Studije su pokazale ono što fizički aktivni ljudi znaju iz iskustva: posle šetanja osjećate se manje tjeskobni, manje zabrinuti i razmišljate jasnije. Hodanje aktivira gotovo sve tjelesne kosti i glavne mišiće. Poznato je da umjereno tjelesno vježbanje podstiče mnoge psihobiološke promjene koje utječu na raspoloženje i povećavaju osjećaj općeg zadovoljstva.

https://durmitor.wordpress.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top