Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Hoće li Bošnjaci konačno dobiti pravo na bosanski jezik u Livanjskom kantonu

Hoće li Bošnjaci konačno dobiti pravo na bosanski jezik u Livanjskom kantonu

“Očekujemo da u zakon bude ugrađeno da bošnjačka djeca na području Livanjskog kantona imaju pravo na upotrebu bosanskog jezika i izučavanje nastave po bosanskom planu i programu, odnosno da budemo ravnopravni svi, kako djeca Srba, Hrvata tako i Bošnjaka”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Hikmet Hodžić, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Livanjskog kantona.

“Ono što je po Zakonu o radu Vlade Livanjskog kantona moja obaveza i moje pravo jeste da radim na pokretanju inicijative da se implementira ustavna presuda iz 1998. godine, a ona se odnosi na usaglašavanje Ustava kantona sa Ustavom FBiH. To je naziv, to su simboli, grb zastava i ravnopravnost po drugim osnovama”, naveo je Hodžić.

Istakao je da je tokom 2015. godine Ustavni sud FBiH donio presudu jer je Klub srpskog naroda pokrenuo mehanizam vitalnog nacionalnog interesa i Zakon o udžbenicima je u nekim odredbama stavljen van snage. Međutim, ponovno su, kaže Hodžić, predstavnici Ministarstva obrazovanja uputili taj zakon u proceduru i nedavno je na 55. sjednici Vlade on ponovno upućen u parlamentarnu proceduru.

“Na Skupštini su predstavnici klubova srpskog i bošnjačkog naroda ponovno pokrenuli mehanizam vitalnog nacionalnog interesa i to je otišlo na Ustavni sud FBiH. Mi se nadamo da će biti ista ustavna presuda kao što je bila i 2015. godine”, naglasio je Hodžić.

On se zahvalio potpredsjednici FBiH Meliki Mahmutbegović što je posjetila Kanton 10 (Livanjski) i što je u svom protokolu imala ne samo posjetu predstavnicima institucija vlasti nego što je posjetila Bošnjake, odnosno političke predstavnike Bošnjaka i predstavnike bošnjačkih institucija.

To je važno, ocijenio je Hodžić, kako bi se ukazalo na nužnost provedbe presuda ustavnog suda FBiH i kako bi se osiguralo da Bošnjaci budu ravnopravni u Livanjskom kantonu sa ostalim narodima, Hrvatima i Srbima.

Ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Livanjskog kantona rekao je kako je nedavno donesen veoma važan dokument, a radi se o Strategiji razvoja Livanjskog kantona.

“Pored Strategije razvoja vrlo brzo će biti donijet i prostorni plan, a upravo glavni operativni pokretač toga i oni koji najviše na tome rade su predstavnici Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Mi očekujemo da će nam nosilac izrade vrlo brzo dostaviti korigovani dio prostornog plana koji ćemo ponovno uputiti na usaglašavanje, odnosno dobivanje mišljenja prema Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva jer su imali određene primjedbe. Poslije dobivenih pozitivnih mišljenja to ide prema Vladi koja će utvrditi prijedlog i uputiti u parlamentarnu proceduru. Pored strategija to je i važniji razvojni dokument za prostor Livanjskog kantona”, rekao je Hodžić.

Hodžić je govorio i o tome šta su razvojne šanse Livanjskog kantona, a što će biti fokus djelovanja kako Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša tako i cijele Vlade Livanjskog kantona.

“Ono što mi zovemo komparativne prednostima, a to je prije svega pokretanje resursa kao što je prostor, Jer, Kanton 10 zauzima 20 posto teritorije FBiH, odnosno 10 posto države BiH. To su šume, voda, minerali i obnovljivi izvori energije. Bit će u fokusu projekti koji će se bazirati na korištenje ovih resursa”, poručio je u razgovoru za AA Hikmet Hodžić, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Livanjskog kantona.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com