Književni kutak

Hidžra

Kad nju ispraćam, emocije mi se posebno pojačaju. Opet moram reći, ne samo zato što postajemo stariji, već i zato što se završetkom hidžretske godine zaokružuje jedna cjelina značajnih datuma po islamskom kalendaru. To su, naravno, bajrami, mubarek dani i mjeseci za koje vežemo svoje intenzivne ibadete, i u kojima se nadamo velikoj Allahovoj s.w.t nagradi i oprostu!

I kao što znamo da hidžretska godina ide mjesečevom putanjom, uvijek nam dolazi malo ranije i ove godine je već zakoračila u ljeto. A ljeta su nam nekako najživlja godišnja doba! Vrijeme odmora, putovanja, posjeta naših familija, prijatelja, poznanika… koji su jednom kao muhadžiri otišli iz svoga grada, doma, domovine u bijeli svijeta. Sada se vraćaju poput hodočasnika, na svoj izvor, tamo odakle su potekli, i utekli od svakojakog zuluma. Dolaze da obnove “ruševine svojih uspomena” da obiđu rodbinu, roditelje dok su još živi, a koji će ih i ovaj put, kao i prilikom prvog muhadžirluka, suznih očiju ispraćati sa kućnog praga, dok će ih oni (njihova djeca i unučad) tako tužne grliti i govoriti utješne riječi –  doći ćemo opet, ako Bog da, ubrzo! I tako dok se, pred prizorom, sav komšiluk od žala ne rasplače, jer ko zna hoće li dogodine moći doći i hoće li ih zateći žive! Ovdje ostavljaju starost, a tamo odlaze u neizvjesnost ! Ovaj svijet se ustalasao i nigdje više nije tako sigurno i bezbjedno! Jučer smo ovdje imali Srebrenicu, danas tamo Mijanmar, negdje oluje i poplave… negdje ljudi jedni prema drugima ispoljavaju svoju silu.

A Uzvišeni Allah nas sviju opominje svojom moći! I kroz Mudri Kur’an poručuje: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kad je Nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite!” (Et-Tewbe, 36) Allah s.w.t nam uvijek zabranjuje da činimo zlo i nepravdu, svake vrste, a u ovim mjesecima posebno, jer su u njima i kazna, i nagrada uvećane! A mi danas, nažalost, svjedočimo čudne okolnosti, gdje se ne poštuju ni sveta vremena, ni vjera, ni tradicija, ni zakoni civilizacije, tako da se često zapitamo – kakav je ovo vakat, koje je ovo doba, i u koja smo doba sa evolucijom ljudskosti!? Zašto nam se sve to dešava!? Čini se da sad, više nego ikad,  imamo potrebu i razlog za jednom istinskom hidžrom! I sve ovo skupa nas navodi na razmišljanje, proučavanje, prisjećanje i podsjećanje na prvu hidžru u historiji islama, koju je Allahov s.w.t poslanik Muhammed s.a.w.s. učinio prije 1438 godina. Kada je pod pritiskom svojih sunarodnika, u okrilju noći, napustio svoju postelju, svoj dom, voljeni grad u kojem je rođen, u kojem je proveo svoju mladost, lijepe dane svog života! Mekku u kojoj je Božija s.w.t kuća Kaba – prema kojoj svi okrećemo svoja lica u molitvi! A koliko je njemu s.a.w.s bilo teško i žao što napušta svoju Mekku, ukazuju i riječi koje je izgovorio kada je krenuo prema pećini Sevr: “Tako mi Allaha, zaista si ti najbolja zemlja kod Allaha, i najdraža Allahu, da nisam protjeran iz tebe, nikada te ne bih napustio.” 

Neka je vječni selam i salavat na njega, Allahovog s.w.t miljenika i roba, našeg poslanika Muhammeda s.a.w.s. A nama neka Plemeniti Gospodar ukabuli i u sevab upiše i to što ga spominjemo, i što nam zasuze oči dok ga se sjećamo, i što nas prođu trnci, od tjemena do stopala, kad se prisjetimo njegovog s.a.v.s života i njegove hidžre, koju je učinio da spasi prve muslimane i vjeru islam, posljednju uputu i konačno svjetlo cijelom čovječanstvu!

 A sada bi nam dobro došao neki zaklon, tako siguran, kao što su Muhammedu s.a.w.s bili Sevr i njegova paukova mreža, da nas zaštiti od ovovremenih nedaća, da malo odšutimo, i na miru osluhnemo novu hidžru! Jer ne možemo nju tek tako dočekati! Nije ona samo broj u nizu godina, ona je ibadet naš, orijentir, stranica života na kojoj su zabilježena naša djela, loša i dobra, ona može biti i novi list, bijel i čist na koji ćemo, ako Bog da, pisati nove uspjehe, pobjede, nadanja…ona  je seoba ka boljem, uspon ka višim i uzvišenijim ciljevima! HIDŽRA je riječ čiji svaki glas simbolizira spas! I svakako, da na temlju nje, Poslanikove hidžre, možemo graditi svoje uspjehe, pozitivniju i sretniju budućnost!

Zato neka nam je sretna i hajirli – Nova hidžretska godina 1439. I neka nam donese sve ono što iskreno želimo, a što je istinski dobro za nas!

Allah mubarek olsun!

Piše: Razija Maksumić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button